naar Marker Nieuws indexpagina
Liturgieën Vespers Advent Protestants Marken 2020
 Liturgie zondag 29 november 2020   Liturgie zondag 6 december 2020 
 Liturgie zondag 13 december 2020   Liturgie zondag 20 december 2020 
 
Zondag 29 november 2020 begint in de kerk een nieuw jaar. Nieuwe tijden breken aan. Een tijd waarin we onszelf oefenen in uitzien naar een leven in het licht. In het vertrouwen dat daardoor het alledaagse leven ook een zekere lichtvoetigheid krijgt die bij dat nieuwe leven hoort. Daar zijn we, in deze zware tijden van angst en onzekerheid, van beperkingen en voorzichtigheid, hard aan toe.
 
Daarom doen we in de komende donkere zondagavonden het licht aan in de Grote Kerk. Als verwijzing naar Jezus Christus die het licht van de wereld is. Denk daar maar aan als op een van die avonden het licht door de kerkramen naar buiten ziet vallen. Daarnaar verwijzen trouwens ook onze kunstig versierde kerstbomen en onze brandende kaarsen en lichtjes.
 
We willen ons in deze Adventstijd weer gaan warmen aan woorden van verlangen en nieuwe hoop. In het vertrouwen dat daardoor ook ons verlangen naar een leven in het licht van de Here God zal groeien. Daar doen we het voor. Het is een oefenschool.
 
Programma vespers Advent 2020
Zondag 29 november 2020 om 17.00 uur, Grote Kerk.
De 1e zondag van de Advent ‘Tot U, Heer, hef ik mijn ziel’ (Ad te Domine levavi).
Toelichting: We lezen deze zondag over Jeruzalem als een jong meisje, een bruid die uitkijkt naar haar aanstaande echtgenoot. Daarom lezen we over de intocht van Jezus in Jeruzalem, als een vreemde vredekoning op een ezel. En we laten ons prikkelen om zelf ook uit te gaan kijken naar de komst van Jezus n.a.v. het oude lied over de wijngaard.
 
Zondag 6 december 2020 om 17.00 uur, Grote Kerk.
De 2e zondag van de Advent ‘U volk van Sion’ (Populus Sion).
Toelichting: Jeruzalem als het symbool van Israël en een licht voor alle volken – daar lezen we over. Parallel daaraan horen we over de komst van de Messias uit Johannes 1.
 
Zondag 13 december 2020 om 17.00 uur, Grote Kerk.
De 3e zondag van de Advent ‘Verblijdt u in de Heer’ (Gaudete).
Toelichting: Een vreugdevolle zondag! We lezen over een bestaan dat nieuw leven ingeblazen wordt. Het hele leven bloeit op, blinde ogen gaan open, als die vreemde messiaanse vredekoning komt. We leren het ook te zien met Mattheus 11.
 
Zondag 20 december 2020 om 17.00 uur, Grote Kerk.
De 4e zondag van de Advent ‘Dauwt, hemelen’ (Rorate coeli).
Toelichting: Het lukt bijna niet meer om er over te zwijgen. Open die hemel. Wees welkom Licht der wereld! We lezen Jesaja 45 vers 8 en 62 vers 1-5 en daarna over de aankondiging van de geboorte van Jezus. Bijna is het zover!
 
Welkom
De structuur van de vespers herinnert aan een levenslange oefening in toewijding aan de Here God, zoals kloosterlingen al eeuwen doen en de monniken op Monnickenwerf in vroeger tijden deden. Wij voegen ons naar dat oude gebruik. U bent in deze adventstijd elke zondagavond welkom in de Grote Kerk. We beginnen om 17.00 uur. Voor wie liever op afstand met ons mee leest, zingt en bidt, de vespers zijn ook te zien op KerkTV. Ik kijk ernaar uit jullie te ontmoeten.
 

Bron: Dominee Huib Klink, donderdag 26 november 2020

naar Marker Nieuws indexpagina