naar Marker Nieuws indexpagina
Corona popdienst met als thema '#houvolhouvast'
Zondag 15 november, aanvang 17.00 uur, in Zaandijk, dit jaar online en met Marker inbreng
 Liturgie Popdienst in pdf 
 
Jaarlijks is er op de 3e zondag van november een Popdienst in de 'Grote kerk' van Westzaan met zeer veel bezoekers  Vanwege corona is dat dit jaar niet mogelijk. ‘Maar als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan’. Daarom is er nu een samenwerkingsverband tussen de 'Zin In Popdienstcommissie' van Westzaan en die van Zaandijk. In Zaandijk zijn er namelijk camera’s, waardoor de dienst online met beeld én geluid uitgezonden kan worden.
 
De troost van muziek
Altijd weer blijkt bij een crisis hoe troostvol muziek kan zijn. Dat is zo met een crisis in de privé sfeer. Dat geldt ook voor een crisis, die zich uitstrekt over de hele wereld. Wie herinnert zich niet de beelden van Italianen, die vanaf hun balkons gezamenlijk het Italiaanse songfestivallied zongen? Of de beelden van verpleegkundigen, die gezamenlijk ‘You never walk alone’ zongen? En wat te denken van de belangeloze optredens van zangers/zangeressen in de tuinen van verpleeghuizen? Vanuit de popmuziek was er ook volop reactie. Oude song kregen ineens een heel andere lading. Zo ontroerde Ilse de Lange ons bij de laatste uitzending van 'De Wereld Draait Door' met het lied ‘Turn, turn, turn’. Dit is de letterlijke tekst van Prediker 3: Alles heeft zijn tijd. Wie had ooit kunnen denken dat de regel “Er is een tijd om aan te raken en een tijd om je ervan te onthouden” (Prediker 3 vers 5) zo’n lading zou krijgen? Ook inspireerde de crisis artiesten als de 3Js en Stef Bos tot het schrijven van nieuwe songs. En onlangs reageerde Tim Knol met een heuse protestsong (‘Shooting Words’) op de actie #ikdoenietmeermee van diverse BN-ers.
 
Corona popdienst
De popdienst van 2020 is geheel gewijd aan de coronacrisis. In het begin van de dienst gedenken we allen die door het virus zijn overleden. We staan aan de hand van popsongs stil bij hoe de coronacrisis de wereld op z’n kop zette, en hoe het ons in spirituele zin raakt. We horen deze songs deels via clips, deels live. Tenslotte zoeken we naar een manier om het vol te kunnen houden. De beginfase van het uitbreken van corona wordt wel ‘de heroïsche fase’ genoemd. Met z’n allen gingen we ervoor om het virus eronder te krijgen. Inmiddels zijn we in ‘de chronische fase’ gekomen. Bijbels gesproken: we zitten nu in de woestijn en het volk ‘murmureert’. Hoe houden we het vol op de weg (ondanks alle verzoekingen) richting ‘beloofd land’? 
 
Datum en tijd Popdienst: Zondag 15 november, aanvang 17.00 uur
Plaats: 'De Ontmoeting'
Voorgangers: ds. Mirjam Sloots en ds. Cornelis Visser
Zang: Mark de Waal, Tony Sbat en Henk Schoemaker
Muzikale medewerking : Jan Cornelis Boes
 
 
Klik op onderstaande logo voor 'De Ontmoeting' in Koog-Zaandijk

Bron: Cornelis Visser, zaterdag 14 november 2020

naar Marker Nieuws indexpagina