naar Marker Nieuws indexpagina
Inwoners uit de regio Waterland steunen lokale verenigingen
184 clubs ontvangen verenigingsondersteuning van Rabobank
V.l.n.r. : Stichting Moedige Moeders, Atletiek Vereniging Edam en RKAV Volendam
De afgelopen weken hebben vele inwoners uit de regio Waterland gestemd op hun favoriete clubs en verenigingen. Via Rabo ClubSupport zijn diverse bestedingsdoelen opgegeven door lokale verenigingen voor ondersteuning en stemden Rabobank-leden vervolgens op hun favoriete club of stichting. Uit een recent Rabobank-onderzoek blijkt dat het Nederlandse verenigingsleven bijdraagt aan ons sociale welzijn, maar dat dit wel onder druk staat door corona. Zeker nu de maatregelen nog meer zijn aangescherpt komt de ondersteuning voor deze verenigingen dus als geroepen.
 
Tijdens de lockdown tussen maart en juli van dit jaar viel het verenigingsleven voor een groot deel stil: competities werden opgeschort, optredens gecanceld en bijeenkomsten afgelast. Uit onderzoek uitgevoerd door de Rabobank blijkt dat in normale tijden 77 procent van de inwoners uit de provincie Noord-Holland die betrokken zijn bij een vereniging, tenminste één keer per week op de club is. Tijdens de lockdown van afgelopen maart en april was dit nog maar 29 procent. Ruim 70 procent van de betrokken inwoners geeft dan ook aan zijn club of vereniging gemist te hebben.
 
Om ons unieke verenigingsleven in stand te houden konden verenigingen de afgelopen maanden bestedingsdoelen voor hun club of vereniging opgeven om ondersteund te worden door de Rabobank op het gebied van kennis, netwerk en financiën. Eric Zwart, directievoorzitter van Rabobank Waterland en Omstreken legt uit: “Niet alleen financieel, maar ook op het gebied van kennis en netwerk ondersteunen we verenigingen en stichtingen die bij Rabobank bankieren. Wij bieden hen diverse workshops en masterclasses aan om de club sterker te maken voor de toekomst. Denk aan het besturen van een club, het aantrekken van vrijwilligers, het binden van leden en sponsors. De workshops worden samen met onze partner NOC*NSF gratis aangeboden.”
 
RKAV gaat aan de slag met het professionaliseren van de jeugdtraining
184 verenigingen uit de regio krijgen dit jaar vanuit Rabo ClubSupport financiële ondersteuning. Een van deze clubs is de voetbalvereniging RKAV uit Volendam. Zij ontvingen de meeste stemmen, dat resulteerde in een bijdrage van € 4.242,16. Zij gebruiken de steun voor het aantrekken van een jeugdtrainer. Atletiek Vereniging Edam ontving een cheque met € 3.457,80. Zij besteden het geld aan trainingsmateriaal voor de atletiek. Beide clubs blijken een goede kweekvijver te zijn voor talent in het kader van sport. Dat je geen club hoeft te zijn om veel stemmen te winnen bewijst de Stichting Moedige Moeders. Als derde in deze rij met de meeste stemmen ontving deze stichting een bedrag van € 2.629,25 uit het totale budget van € 125.000 voor Rabo ClubSupport. Zij besteden het bedrag aan trainingen en voorlichting aan ouders en jongeren over alcohol en drugs. Op de vraag hoe zij stemmen hebben geworven antwoordt Flora Mesbah: “We hebben alle kanalen ingezet, Twitter, Instagram, Facebook en we hebben een grote groep ouders kunnen bereiken.”
 
De top drie:
       

Stemmen:

1.
RKAV Volendam
Volendam
€ 4.242,16
384
2.
Atletiek Vereniging Edam
Edam
€ 3.457,80
313
3.
Stichting Moedige Moeders
Volendam
€ 2.629,25
238
 
De 184 verenigingen kregen € 11,0473 per stem. Er zijn 11.315 stemmen uitgebracht.
11.315 / 5 : 2.263 leden hebben gestemd.
 
 Overzicht van cheque bedragen in de gemeente Waterland 
 
Betrokken verenigingslid zorgt voor betrokken buurt
Uit het onderzoek blijkt ook dat de betrokkenheid bij een club of vereniging positief samenhangt met het welzijn van de leden. Verenigingsleden en andere betrokkenen zijn meer tevreden over hun sociale leven en voelen zich meer verbonden met hun leefomgeving dan personen die niet actief betrokken zijn. ‘’De resultaten van het onderzoek laten zien dat het juist in deze periode ontzettend belangrijk is dat we onze lokale clubs en verenigingen blijven steunen. De club of vereniging blijkt een belangrijke plek in te nemen in ons sociale leven. Daarnaast zien we dat velen het financieel zwaar hebben. Daarom blijven wij ons vanuit Rabo ClubSupport inzetten voor het rijke verenigingsleven in de regio Waterland. De enorme hoeveelheid aanmeldingen en stemmen wijst op een grote betrokkenheid van de inwoners uit de regio Waterland. Onze clubs en verenigingen hebben ons dit jaar meer nodig dan ooit tevoren. Ik vind het ontzettend mooi om te zien dat wij als Rabobank samen met alle leden hen met onze kennis, ons netwerk en financiële middelen kunnen ondersteunen’’, adus Eric Zwart.
 
Resultaten Rabo ClubSupport
Via Rabo ClubSupport konden clubs en verenigingen zich aanmelden voor ondersteuning op het gebied van kennis, netwerk en financiën. Dit jaar hebben zich landelijk meer dan 30.000 clubs opgegeven, dat zijn er bijna de helft meer dan in 2019. Tot en met zondag 25 oktober konden Rabobank-leden via de Rabo App stemmen op hun favoriete club of vereniging. Deze week zijn de resultaten bekendgemaakt en werden 184 verenigingen uit de regio Waterland verrast met een gouden envelop op de deurmat met daarin een cheque van het totale bedrag aan stemmen. De top drie nodigden we uit in onze vestiging aan de Christiaan van Abkoudestraat in Volendam.
 
Meer informatie en de uitslagen van Rabo ClubSupport staan op Rabobank.nl/clubsupport.
               

Bron: Rabobank Waterland en Omstreken, donderdag 5 november 2020

naar Marker Nieuws indexpagina