naar Marker Nieuws indexpagina
Interview met afgetreden wethouder Bas ten Have (video)
woensdag 21 oktober 2020 / Omroep PIM
 Op dinsdagmiddag 20 oktober kwam het bericht dat Bas ten Have, wethouder van gemeente Waterland, aftrad. Als reden werd de hobbelige reis van de begroting genoemd. PIM zag reden om hem nadere vragen te stellen en zo zaten we woensdag (op gepaste afstand) bij elkaar.
Bas ten Have zat namens D66 in het college als wethouder van onder andere FinanciŽn, Onderwijs en Onderwijshuisvesting, Toerisme en Recreatie, Cultuur, Kernraden, Sport, Landschap en Economische Zaken. Ook het pontje van Ilpendam en de marktcommissie behoorden daarbij.

Op de vraag waarom hij aftreedt en waarom nu noemde hij de voorjaarsnota die te laat en onvolledig was ingediend. De afvalstoffenpost was die uit 2018. Ten Have is eindverantwoordelijk voor het proces en het resultaat en daaruit trekt hij nu de conclusie dat vertrek de juiste beslissing is. Er is in de politiek volgens hem geen kans om daar een streep onder te zetten en naar de toekomst te kijken. Over de motie van wantrouwen die hij eerder kreeg van de oppositie zei hij dat dat ook bij de politiek hoort en je daarvan kan leren.

Ten Have geeft aan dat er veel is gedaan in deze periode, maar dat er ook nog veel moet gebeuren. Er was een begrotingstekort door de overheveling van taken van de overheid naar de gemeente zonder bijpassend budget, waarmee Ten Have te maken had toen hij begon. Verder kreeg hij te maken met het besluit om niet te fuseren maar zelfstandig te blijven. Hiervoor moet de gemeente versterkt worden, wat tijd en kosten met zich meebrengt.
FinanciŽn bleek vooral de laatste tijd veel van de beschikbare tijd te kosten. Maar Ten Have zegt ook blij te zijn met wat in gang is gezet op gebied van onderwijs, sport en toerisme.

Wat de toekomst voor hemzelf brengt is nog niet zeker, hij gaat weer werk zoeken, maar zal binnen D66 actief blijven. De Raad gaat over benoemingen in het College van B&W. Of er een tijdelijke wethouder tot aan de verkiezingen van 2022 komt weten we op dit moment niet. Jelle Kaars neemt voor nu de portefeuille FinanciŽn over en mag morgen meteen aan de bak in de raadsvergadering over de begroting. Deze raadsvergadering begint om 18.00 uur in plaats van de gebruikelijke tijd van 19.30 uur.
Interview : Patty de Jong / camera & montage : Peter van Maanenberg
 

Bron: Omroep PIM, woensdag 21 oktober 2020

naar Marker Nieuws indexpagina