naar Marker Nieuws indexpagina
Aanpassingen aan gedenktekens op Marken gestart
Inclusief korte video
 
Nabij dorpshuis Het Trefpunt aan de Kerkbuurt op Marken staan sedert 2011 twee herdenkingsmonumenten. Op het gedenkteken voor de crew van een neergestorte Short Stirling staan, achteraf, de verkeerde namen. Op het gedenkteken staan de namen van zeven bemanningsleden van de BK710, maar dat is niet het vliegtuig dat in 1943 crashte in het Markermeer. Dat blijkt de BK716 te zijn met een andere bemanning. Het reddingstation van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) op Marken heeft een oplossing bedacht om de gedenktekens aan te passen. Afgelopen zaterdag is een start gemaakt met de aanpassingen.
 
Bemanningsleden van KNRM Marken hebben samen met medewerking van Wim Spelt Tuinaanleg & Dienstverlening zeven kleine basaltblokken ingegraven, waarop middels roestvrije stalen plaatjes de namen komen van de bemanning van de BK710. Het huidige herdenkingsteken wordt vervolgens aangepast voor de bemanning van de BK716. Tevens werd verzakt straatwerk hersteld en schoonmaak werkzaamheden verricht.
 
Berging BK716
Twaalf jaar na de vondst van een wrakstuk van de BK716 door KNRM Marken, is met de berging van de Engelse bommenwerper BK716 op maandag 31 augustus jongstleden een start gemaakt.
 
Het vernieuwde herdenkingsmonument wordt op zondag 8 november aanstaande onthuld. Hoe de ceremonie er in deze coronatijd precies zal uitzien is nog niet bekend.
 
 Archief pagina 'Aanleg gedenktekens bij dorpshuis Het Trefpunt' 

Bron: PepProductions, zondag 18 oktober 2020

naar Marker Nieuws indexpagina