naar Marker Nieuws indexpagina
Marken heeft een schelpeneilandje voor de visdiefjes
Een broedgelegenheid voor deze koloniebroeders
Het schelpeneiland is ongeveer 25 vierkante meter groot en bestaat uit worteldoek als onderlaag en een rand van pvc. De platte bak is gevuld met schelpen.
Binnen het werkgebied van Water, Land & Dijken is genoeg voedsel voor de visdiefjes maar weinig broedgelegenheid. Onze veldcoördinator Willem Overweg zag daar kansen. Met behulp van het ‘Betrekken bij Groen fonds 2020’ van Landschap Noord-Holland kregen we de kans om broedgelegenheid te creëren voor de visdiefjes.
 
Van visdieven is bekend dat ze een hele sterke voorkeur hebben om te gaan broeden op schelpenbankjes, schelpeneilandjes en broedvlotten omgeven door water. Met dit project gaan wij  15 schelpenbanken en/of vlotjes aanleggen in bestaande plas-drassen van onze leden. De aanleg van deze eilandjes/vlotjes wordt met behulp van vrijwilligers uitgevoerd en op Marken met hulp van Wim Terlouw.
 
In week 39 zijn de materialen uitgeleverd door Spaansen B.V., (die de transportkosten gesponsord heeft), bij de 15 locaties. Bij deze vijftien locaties in Laag Holland zijn ovale eilanden van schelpen aangelegd: bij Kwadijk en Oosthuizen, bij Neck, op Marken, bij Landsmeer en bij Krommenie en Assendelft. Visdiefjes moeten daar straks gaan broeden.
 
Zie hier het resultaat. Als dat geen gespreid bedje is voor de visdief!
Foto's : Jeanine Terlouw

Bron: Water, Land & Dijken, zaterdag 10 oktober 2020

naar Marker Nieuws indexpagina