naar Marker Nieuws indexpagina
Veilig op vakantie
 
De zomervakantie is begonnen en veel mensen blijven door de coronamaatregelen dit jaar liever dicht bij huis. Gaat u toch een dagje weg of misschien zelfs wat langer, laat uw huis dan veilig achter. Vakantietijd is een toptijd voor inbrekers, dus we geven u graag wat tips om een mogelijke inbraak te voorkomen.
 
Sluit ramen en deuren
Controleer voordat u weggaat of alle ramen en deuren gesloten zijn en waar mogelijk op slot. Alleen de deur achter u dichtdoen is niet voldoende. Laat geen sleutels in het zicht liggen of aan de binnenkant van de deur zitten. Inbrekers kunnen deuren die niet op slot zijn met behulp van een bankpasje of ander gereedschap snel openmaken.
 
Zorg dat uw huis bewoond lijkt
Laat niet merken dat u weg bent door post op de mat, gordijnen die gesloten blijven en nooit een lampje aan. Maak bij dit laatste gebruik van timers waardoor er ís avonds lichten aan en uit gaan. Laat wat afwas op het aanrecht staan, maar berg dure spullen juist op. Dus geen laptops in het zicht en geef waardevolle spullen veilig in bewaring bij iemand die thuisblijft.
 
Planten water geven, Hulp van buren en bekenden
Vraag buren of een bekende of zij een oogje in het zeil willen houden. Vraag iemand ís avonds een lichtje aan te doen en de gordijnen te sluiten, het liefst op wisselende tijden. Laat geen volle vuilniszakken/bakken bij uw huis achter. Vraag buren of zij uw vuil op de aangegeven dag aan de weg willen zetten.
 
Afwezigheidsmelding
Maak zo min mogelijk bekend dat u op vakantie bent. Plaats geen bericht of fotoís op social media vanaf uw vakantieadres. Doet u dit toch, scherm dan persoonlijke berichten zoveel mogelijk af voor buitenstaanders.
 
Maar bovenal, geniet van uw vakantie!
Meer veilig op vakantietips vind je op de website van https://hetccv.nl en https://www.maakhetzeniettemakkelijk.nl.
 

Bron: Gemeente Waterland, donderdag 2 juli 2020

naar Marker Nieuws indexpagina