naar Marker Nieuws indexpagina
Vuurtje maken of barbecue aan? Denk aan uw omgeving!
 
Het wordt steeds warmer, we zijn veel buiten. We zorgen er voor dat we op 1,5 meter van elkaar zitten in de tuin. Veel mensen steken ook hun barbecue of vuurkorf weer aan. Houdt daarbij rekening met de buren, want deze vuurtjes kunnen hinder en gezondheidsklachten veroorzaken.
 
Vuurtjes in de tuin
Bij een vuurtje in de vuurkorf is het belangrijk dat alleen droog, onbehandeld hout wordt gestookt. Stoken van behandeld hout is zelfs verboden omdat er schadelijke stoffen vrijkomen bij verbranding. Verbrand geen papier en karton vanwege rook en zorg dat er veel zuurstof bij het vuur kan.
 
Milieuvriendelijker barbecuen
De barbecue kan weer aan. Maar zonde om te veel brandstof te gebruiken. Zorg daarom voor een goede maat barbecue. Wilt u minder rook? Denk dan eens aan een elektrische barbecue. Als u het milieu nog minder wilt belasten, kiest u voor vleesvervangers of meer groenten.
 
 Gezondheidseffecten
Houtrook bevat ongezonde stoffen en draagt bij aan luchtverontreiniging. De GGD geeft informatie over mogelijke gezondheidseffecten van blootstelling aan houtrook. Ook geven zij voorlichting over stoken met zo min mogelijk overlast en effect op uw gezondheid. Op www.ggdkennemerland.nl vindt u meer informatie over gezondheidseffecten van houtrook.
 

Bron: Gemeente Waterland, donderdag 25 juni 2020

naar Marker Nieuws indexpagina