naar Marker Nieuws indexpagina
Speeltuin Marken viert jubileum met nieuw klimtoestel
Het nieuwe klimtoestel ‘Ipswich’
 
Op een zonovergoten zaterdag hebben bestuur en vele vrijwilligers van Stichting Speeltuin Marken de handen uit de mouwen gestoken om de speeltuin aan de Zuiderweg op Marken een opknapbeurt te geven. Vanwege het Coronavirus kon de voorjaars speeltuinwerkdag op zaterdag 28 maart 2020 niet doorgaan en ook de viering van het jubileum viel in het water.
 
Een flinke tegenvaller want de speeltuin op Marken bestaat namelijk dit jaar alweer vijftien jaar! Vrijdag 29 april 2005 werd de speeltuin geopend door Rina van Rooij (Wooncompagnie) en de huidige Staatssecretaris van Economische Zaken, Mona Keijzer (toen wethouder). Een mooie mijlpaal waar het bestuur trots op is! De inzet van de vele vrijwilligers is daarbij belangrijk geweest en het bestuur hoopt de komende jaren op deze inzet te kunnen rekenen.
 
Het bestuur wilde het jubileum niet groots vieren, maar wel de mooie speeltuin met een nieuw groot klimtoestel verfraaien. Daarbij is de hulp van de kinderen gevraagd. De leerlingen van basisschool ‘De Rietlanden’ op Marken konden eind vorig jaar tijdens een ´speeltoestel´ verkiezing hun keuze voor een nieuw klimtoestel uitbrengen. Er werd met 96 stemmen (92,3%) van de 104 overtuigend voor het klimtoestel ‘Ipswich’ gekozen.
 
Tijdens de geplande voorjaarse speeltuinwerkdag zou het nieuwe klimtoestel geplaatst gaan worden. Helaas kon dat niet doorgaan. Gelukkig heeft het bestuur het klimtoestel nog wel kunnen ophalen bij de leverancier en tijdelijk op het terrein van familie Van Wort kunnen stallen. De laatste weken zijn de coronamaatregelen versoepeld en heeft het bestuur, met inachtneming van de RIVM richtlijnen, besloten om toch het nieuw klimtoestel te gaan plaatsen, zodat de kinderen dit jaar al plezier aan kunnen beleven.  
 
De eerste voorbereidende werkzaamheden waren vorige week zaterdag door een aantal bestuursleden uitgevoerd. Het nieuwe speeltuig is zaterdag met de hulp van een groot aantal vrijwilligers gemonteerd en geplaatst. Een mooi resultaat waar iedereen trots op is! Het klimtoestel is voorlopig nog met bouwhekken afgezet, omdat het beton moet uitharden en de komende dagen de laatste naloop handelingen worden verricht. Zodra de bouwhekken weg zijn, kunnen de kinderen hun klimkunsten gaan vertonen.
 
Werkzaamheden afgelopen maanden
In het afgelopen half jaar zijn al diverse werkzaamheden uitgevoerd. De voetpaden zijn opnieuw gelegd en uitgebreid, de loopton verplaatst en de tafeltennistafel opgeschoven en voorzien van nieuwe tegels als ondergrond. Daarnaast is, vanwege maaischade, een paneel van een speeltoestel door de gemeente Waterland vervangen.
 
Beplanting
De prikplantjes en overige exotische plantjes zijn een terugkomende aandachtspunt. Helaas waren de plantjes ook nu weer door de gehele speeltuin tot bloei gekomen. De vrijwilligers hebben de plantjes zowel in als rondom de speeltuin verwijderd en daarbij direct ook de valveilige ondergronden geëgaliseerd. Het gras stond redelijk hoog en werd er zelfs spontaan door een vrijwilliger een gras- en bosmaaier gehaald om het totale plaatje compleet te maken. De speeltuin ziet er weer keurig uit!
 

Bron: Pieter de Groot, zondag 21 juni 2020

naar Marker Nieuws indexpagina