naar Marker Nieuws indexpagina
Brandweer Marken maakt ereteken voor omgekomen collega’s
Er werd stilgestaan bij brandweercollega's die sinds 5 mei 1945 zijn omgekomen tijdens de uitoefening van het vak
Om 13.00 uur werd het water-ereteken gebracht aan de Hogedijk op Marken
Zaterdagmiddag 13:00 uur maakte brandweerpost Marken op de Marker haven het (water)ereteken voor omgekomen brandweermensen in Nederland. Deze keer in aangepaste vorm. Door de huidige corona-maatregelen moest er letterlijk afstand van elkaar worden genomen. Dit had ook gevolgen voor de jaarlijkse brandweerherdenking. Er werd dit jaar op een andere manier herdacht, omdat het belangrijk is om, ondanks de coronacrisis, omgekomen brandweermensen wel te herdenken. Daarom was er deze keer een korte ceremonie, zonder publiek. Verder hingen alle brandweerposten in onze regio deze zaterdag de brandweervlag halfstok.
 
Herdenken is belangrijk
Aanleiding voor het maken van het ereteken, is de jaarlijkse herdenking bij het nationaal brandweermonument in Arnhem. Dit jaar was dit ook in aangepaste vorm. Samen stil staan bij de moed en daadkracht van de brandweercollega's die sinds 5 mei 1945 zijn omgekomen tijdens de uitoefening van het vak. Voor de brandweer is het herdenken van omgekomen collega's belangrijk. Het overlijden van collega's tijdens de uitoefening van het vak maakt steeds weer pijnlijk duidelijk dat het beroep van brandweerman/ -vrouw niet zonder risico's is. De jaarlijkse herdenking biedt nabestaanden en (oud-) brandweermensen de gelegenheid om samen de pijn rond het verlies te delen en te verwerken.
 
Naast een plek om te herdenken staan we stil bij het feit dat brandweermensen 24/7 klaar staan voor de samenleving. Soms zelfs met gevaar voor eigen leven. Het nationale monument in Arnhem is er voor alle brandweermensen van Nederland. Het is een aanvulling op de herdenkingsplaatsen die in de eigen gemeente of post zijn ingericht voor omgekomen brandweercollega's.
Onderstaande drone beelden zijn gemaakt door Chardy van Riel

Bron: PepProductions, zondag 21 juni 2020

naar Marker Nieuws indexpagina