naar Marker Nieuws indexpagina
Brandweerherdenking dit jaar in aangepaste vorm
Zaterdag 20 juni om 13.00 uur
Het water-ereteken wat Brandweer Marken vorig jaar bracht aan de Hogedijk op Marken
 
Brandweerherdenking Zaanstreek-Waterland dit jaar in aangepaste vorm
 
Op zaterdag 20 juni om 13.00 uur maken de brandweerposten Marken, Middenbeemster/Zuidoostbeemster en Oostzaan het ereteken voor omgekomen brandweermensen in Nederland. Deze keer in aangepaste vorm. Door de huidige corona-maatregelen hebben we letterlijk afstand van elkaar moeten nemen. Dit heeft ook gevolgen voor onze jaarlijkse brandweerherdenking. We herdenken dit jaar op een andere manier omdat we het belangrijk vinden om, ondanks de coronacrisis, omgekomen brandweermensen wel te herdenken. Daarom deze keer een korte ceremonie, zonder publiek. Verder hangen alle brandweerposten in onze regio deze zaterdag de brandweervlag halfstok.
 
Met de aangepaste vorm kunnen we helaas niet voorzien in de belangrijke functie van de Brandweerherdenking, elkaar ontmoeten. Wel zendt Brandweer Nederland de ceremonie in Arnhem uit via www.brandweermonument.nl zodat iedereen er digitaal bij kan zijn. Het ereteken wordt in heel Nederland gevormd door twee brandweerspuiten waarvan de stralen elkaar 1 minuut lang kruisen.
 
Herdenken is belangrijk
Aanleiding voor het maken van het ereteken, is de jaarlijkse herdenking bij het nationaal brandweermonument in Arnhem. Dit jaar ook in aangepaste vorm. Samen staan we stil bij de moed en daadkracht van de brandweercollega's die sinds 5 mei 1945 zijn omgekomen tijdens de uitoefening van het vak. Voor de brandweer is het herdenken van omgekomen collega's belangrijk. Het overlijden van collega's tijdens de uitoefening van het vak maakt steeds weer pijnlijk duidelijk dat het beroep van brandweerman/ -vrouw niet zonder risico's is. De jaarlijkse herdenking biedt nabestaanden en (oud-) brandweermensen de gelegenheid om samen de pijn rond het verlies te delen en te verwerken.
 
Naast een plek om te herdenken staan we stil bij het feit dat brandweermensen 24/7 klaar staan voor de samenleving. Soms zelfs met gevaar voor eigen leven. Het nationale monument in Arnhem is er voor alle brandweermensen van Nederland. Het is een aanvulling op de herdenkingsplaatsen die in de eigen gemeente of post zijn ingericht voor omgekomen brandweercollega's. In onze regio is elk jaar een andere post verantwoordelijk voor het maken van het ereteken. Dit jaar zijn dit de brandweerposten van Marken, Middenbeemster/Zuidoostbeemster en Oostzaan.
 
Bron: Brandweer.nl, donderdag 18 juni 2020
naar Marker Nieuws indexpagina