naar Marker Nieuws indexpagina
Drive-thru bij Rabobank voor ondersteuning clubs
Marken: Het Trefpunt, SV Marken, Juliana en de MES
Marinus Kaars nam namens de Marker Evenementen Stichting de cheque in ontvangst
Begin april stelde Rabobank een Coöperatief Fonds voor verenigingen en stichtingen en maatschappelijke initiatieven beschikbaar om de gevolgen van het coronavirus te verzachten. Sinds het openstellen van dit speciale Fonds voor verenigingen heeft de bank veel aanvragen ontvangen. Woensdag 27 mei konden de bestuurders van de clubs met hun auto via een drive-thru een cheque ophalen. De Rabobank en haar ledenraad zijn blij de verenigingen die het echt nodig hebben een steuntje in de rug te kunnen geven.
 
Het aantal aanvragen en het beschikbare budget per lokale bank van € 50.000,-, dwong de beoordelingscommissie tot een zorgvuldig oordeel en een eerlijke weging van ieder verzoek. Directievoorzitter Eric Zwart: “Wij zijn blij dat clubs zich bij ons hebben gemeld voor steun en dat wij, samen met onze ledenraad, de verenigingen die het echt nodig hebben een steuntje in de rug kunnen geven. Samen met Rabobanken Alkmaar e.o., Kop van Noord-Holland, West-Friesland en Waterland en Omstreken hebben we met dit Fonds 200 organisaties ondersteund.”
 
Rabobank Waterland en Omstreken deelde 43 cheques uit, varieerd van € 1.000 tot € 2.500.
 
Overleven
De aanvragen waren divers. Er zijn musea die opbrengsten missen doordat de deuren in maart als gevolg van het coronavirus moesten sluiten. Ook waren er in de regio Waterland veel activiteiten gepland, denk aan de viering van 75 jaar bevrijding, donateursconcerten, Matthäus Passion, bingo-avonden, optredens tijdens Koningsdag, optochten, toernooien en activiteiten voor ouderen en de kwetsbare medemens.  Veel verenigingen en stichtingen zijn financieel hard geraakt door de gevolgen van het coronavirus en kunnen hun begroting voor dit jaar niet rond krijgen en komen zelfs in continuïteitsproblemen. Eric Zwart: “We hopen dat ze allemaal deze corona tijd overleven en de draad snel weer kunnen oppakken. Gelukkig is dat bij een aantal sportclubs al het geval. Verenigingen en stichtingen zijn het cement van onze samenleving.”
 
Creativiteit
Eric Zwart: “We zien ook veel creativiteit bij verenigingen. Zo stuurt het Stedelijk Orkest Purmerend haar leden om de week een muziekstuk om in te studeren. Na twee weken alleen te hebben gerepeteerd, is het heel spannend om via videobellen al het gerepeteerde samen te brengen tot een uitvoering van één orkest. Het orkest deelt dit vervolgens op social media.
Een ander voorbeeld is van Sociaal Cultureel Centrum 'De Bolder' in Monnickendam. Elk jaar wordt deze Fitheidstest & Beweegmarkt voor 60-plussers uit de gemeente Waterland georganiseerd. Helaas kan dat dit jaar niet doorgaan. Juist in deze tijd is fit blijven belangrijk. Daarom hebben Fysiogroep Waterland, Zorg voor Waterland, RSWP, Teams Sportservice en SCC 'De Bolder' de handen ineen geslagen en een alternatief bedacht: een gratis beweegtasje voor thuis. Elk beweegtasje is zorgvuldig samengesteld en bevat sportmateriaal en leskaarten om thuis in beweging te blijven.”
 
Rabo ClubSupport
In het kader van verenigingsondersteuning start de Rabobank in september met de jaarlijkse campagne Rabo ClubSupport. Ook voor deze campagne kunnen verenigingen die bij de Rabobank bankieren vanaf september inschrijven.
  Links Erika Hes en rechts directievoorzitter Eric Zwart
Henk Zeeman heeft namens Sportvereniging Marken de cheque in ontvangst genomen  

Bron: PepProductions, woensdag 27 mei 2020

naar Marker Nieuws indexpagina