naar Marker Nieuws indexpagina
Corona-berenjacht biedt kindertroost op Marken
 
Wie in het dorp door de straatjes dwaalt kan het bijna niet ontgaan, achter veel ramen zitten eigenwijze speelgoed beren naar buiten te kijken. Is het toeval of een oud gebruik. Of misschien zijn de beren door bijgelovigen geplaatst om het coronavirus buiten te houden. Een kort onderzoek brengt een verklaring: het is een actie voor de kinderen. Als afleiding van alle corona ellende kunnen ze in het dorp op berenjacht.
 
We bellen met DaniŽle de Boer die sinds een jaar op Marken woont en ons op het fenomeen attent maakte. De beren verschenen na een post op de facebookpagina 'Marken voor haar Markers' waarin werd opgeroepen een beer voor je raam te zetten om zo een berenjacht in het dorp te ontketenen. Inmiddels staan er tientallen beren naar buiten te kijken en begint het in het dorp te leven.
 
Sympathiek
"Ik vind het zo leuk dat dit soort dingen ontstaan, een positieve beweging, dat was ook wel een beetje nodig", zegt DaniŽle die zelf ook een beer voor het raam gezet heeft. Haar kinderen zijn te groot om op beren jacht te gaan, maar toch heeft ze het gevoel dat het echt begint te leven in het dorp.
 
AustraliŽ
Volgens een Belgische krant komt de berenjacht overgewaaid uit AustraliŽ en het Verenigd Koninkrijk en diende het populaire prentenboek ĎWe gaan op berenjachtí, geschreven in 1995 door Michael Rosen en Helen Oxenbury als inspiratie.
 

Bron: NH Nieuws, woensdag 25 maart 2020

naar Marker Nieuws indexpagina