naar Marker Nieuws indexpagina
Burgemeester Kroon neemt afscheid van Waterland
Onder grote belangstelling in de Grote Kerk van Monnickendam
 

Vrijdag 31 januari nam burgemeester Luzette Kroon in de Grote Kerk in Monnickendam onder grote belangstelling afscheid van de gemeente Waterland.
 
De afscheidsbijeenkomst in de Grote Kerk begon met een bijzondere raadsvergadering. Arthur van Dijk,  Commissaris van de Koning in Noord-Holland, prees de burgemeester in zijn toespraak en benadrukte dat de gemeente Waterland dan wel een goede burgemeester kwijtraakt, maar dat de provincie Friesland blij mag zijn met haar als nieuwe dijkgraaf.
 
Na de toespraak van de Commissaris van de Koning was het de beurt aan vertegenwoordigers van de Waterlandse politieke partijen om hun afscheidswoord tot de burgemeester te richten. Vincent Koerse, fractievoorzitter van GroenLinks Waterland, roemde de burgemeester in een speciaal voor haar geschreven loflied, getiteld "Luzette, Gravin der Dijken". Na de toespraken van de lokale politici kreeg de burgemeester uit handen van Yvonne Gras een kado uitgereikt namens de Raad van Waterland, te weten twee schilderijen (afbeelding van twee kalfjes, eentje die komt en eentje die gaat) van Philine van de Vegte, een kunstenares uit Katwoude.
 
Vele honderden belangstellenden kwamen naar de afscheidsbijeenkomst, die plaatsvond na afloop van de bijzondere raadsvergadering, om persoonlijk afscheid te nemen van burgemeester Kroon. Tijdens de afscheidsbijeenkomst waren er nog toespraken van Jos Wienen, burgemeester van Haarlem, Beate Janssen van Raay, en Friso de Zeeuw. Daarna nam burgemeester Kroon zelf het woord en in een af en toe bijzonder emotionele toespraak nam zij afscheid van de gemeente. "Mijn boodschap aan u is, dat u zich open blijft stellen. Door onbevangen naar elkaar te luisteren en door elkaar waardering te geven. U zit voor altijd in mijn hart, en ik laat een stukje van mijn ziel hier achter."
 
Omroep PIM zond de gehele afscheidsbijeenkomst live uit.

 Afscheidsspeech burgemeester Kroon 
Arthur van Dijk en zussen & moeder Kroon op de eerste rij Kinderen Kroon op de eerste rij
Arthur van Dijk Luzette kreeg van Arthur van Dijk (ook) een cadeau
Wethouder Astrid van de Weijenberg, spreekt namens het college van B&W Astrid van de Weijenberg geeft een cadeau namens het college van B&W (een beeldje van Eric Claus)
Vincent Koerse bracht het lied "Luzette, Gravin der Dijken" Burgemeester van Purmerend, Don Bijl
  Yvonne Gras overhandigd cadeaus van de Raad
  Luzette Kroon
Luzette Kroon spreekt voor het laatst de Raad toe Locoburgemeester Astrid van de Weijenberg krijgt de ambtsketen overhandigd
 Tekst van het lied van Vincent Koerse 
 
Foto's: Pep
 Profielschets Dijkgraaf Wetterskip Fryslan 

Bron: Omroep PIM, zondag 2 februari 2020

naar Marker Nieuws indexpagina