naar Marker Nieuws indexpagina
50.000 narcisbollen geplant in Waterland
De bollen helpen in de bestrijding van de eikenprocessierups
Op Marken zijn bollen geplant in de keerlus van de EBS bus
 
Afgelopen week zijn er op verschillende plekken in Waterland narcissen geplant. In totaal zijn er op 500 m2, in gras en bermen, 50.000 bollen geplant.
 
De narcissen gaan dit voorjaar nog bloeien en als het goed is kunnen we komende 15 jaar van hun vrolijke gele kleuren genieten. De bollen zijn bijvoorbeeld geplant bij de Markgouw, Hemmeland, Broek in Waterland, Marken, Zuiderwoude en Ilpendam.  De bollen maken niet alleen het openbaar groen een stuk aantrekkelijker maar kunnen ook helpen in de bestrijding van de eikenprocessierups. Op de gele bloemen van de narcissen komen namelijk insecten af die, als het goed is, de rupsen opeten.
 
Opmerkelijk is dat alle bollen in één dag zijn geplant door een speciale machine. De machine tilt de grasmat op, stopt de bollen in de grond en vervolgens wordt de grasmat weer neergelegd. Meer aantrekkelijk groen (onder andere bollen) is een van de voornemens uit de Groenvisie 2020-2024. Waterland wil meer groen en bomen en de kwaliteit en het onderhoud van het groen verbeteren. Bewoners wordt daarbij ook gevraagd om mee te werken, door bijvoorbeeld hun tuin te vergroenen; tegels eruit en een boom of groen erin. Bewoners kunnen ook een stukje openbaar groen adopteren dat door hen wordt onderhouden.
 
Adoptietuin op Marken, voorbeeld 1 Adoptietuin op Marken, voorbeeld 2

Bron: Gemeente Waterland, vrijdag 24 januari 2020

naar Marker Nieuws indexpagina