naar Marker Nieuws indexpagina   /   naar Fotoboek
Trouwe KNRM donateurs op bezoek bij reddingstation Marken
uitreiking gouden en zilveren speldjes
Een organisatie als de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) krijgt géén subsidie van de overheid en is afhankelijk van donateurs. Deze worden bij de KNRM ‘Redder aan de Wal’ genoemd. Trouwe donateurs worden jaarlijks door de KNRM in het zonnetje gezet. Afgelopen zaterdag werden op KNRM station Marken vier trouwe Redders aan de Wal met een insigne onderscheiden.
 
Trouwe donateurs
November is van oudsher de maand om op de reddingsstations de trouwe donateurs te ontvangen, omdat de KNRM op 11 november haar oprichting in 1824 vierde en afgelopen maandag 195 jaar oud is geworden. Sindsdien bestaat de KNRM dankzij donaties, giften, schenkingen en nalatenschappen, zonder overheidssubsidie.
 
Tussen de 09.30 en 10.00 uur werden de trouwe donateurs, welke de KNRM meer als vijftig jaar geldelijk steunen, ontvangen in het KNRM boothuis aan de haven van Marken. De meeste genodigden kwamen met een partner of ander familielid.
 
De ochtend begon met een woord van welkom door de voorzitter van de plaatselijke commissie van station Marken, mevrouw Luzette Kroon. Na deze welkomstwoorden hield Dennis Boes, opstapper van station Marken, een presentatie over de organisatie KNRM. Van het ontstaan in 1824 tot heden en welke soort reddingboten heeft de KNRM. Ook aan het ontstaan van het reddingstation op Marken werd aandacht besteed.
 
Na deze presentatie was het tijd voor de trouwe donateurs. Deze kregen uit handen van Luzette Kroon, een insigne opgespeld. Dit als dank voor de lange periode van donateurschap. De heer de S. Groen kreeg een zilveren speld voor 50 jaar donateurschap. De heer J. de Jong, de heer J. Veldman en de heer G. Mallon kregen een gouden speld voor 60 jaar ´Redder aan de Wal´. Samen goed voor 230 donateursjaren. Deze personen kregen niet alleen een speld, maar ook een persoonlijke bedankbrief en het boek “Wie goed doet…”, een boek over waarom heten reddingboten zoals ze heten.
 
Aansluitend werd er een vaartocht gemaakt met de reddingboten ‘Frans Verkade’ en ‘Hendrik Jacob’. Door de aanwezigheid van een november zonnetje, was de temperatuur op de Gouwzee dragelijk. Degenen die slecht ter been waren konden meevaren aan boord van de ‘EVA’, een motorjacht van Dirk-Jan van Geemen, Coördinator Opleiden en Oefenen van het station op Marken. Opvallend was dat, ondanks de hoge leeftijd van enkele aanwezigen, niemand dit wilde missen en dus voeren alle genodigden mee. Zichtbaar genoten de trouwe donateurs van het meevaren. Hierna keerde iedereen terug naar het boothuis, waar onder het genot van een hapje en een drankje werd nagepraat over de vaartocht.
  ** Woord van welkom **  
  ** Uitreiking speldjes **  
  ** Varen....... **  
  ** Napraten....... **  
Onderstaand wat beelden van op de Gouwzee

Bron: PepProductions, zaterdag 16 november 2019

naar Marker Nieuws indexpagina   /   naar Fotoboek