naar Marker Nieuws indexpagina
Lantaarnpalen Zereiderpad worden volgend jaar vervangen
De huidige lantaarnpalen aan het Zereiderpad zijn 'op'
 
 Medio februari 2019 heeft de redactie bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) melding gemaakt, dat de lantaarnpalen aan het Zereiderpad op Marken nodig toe waren aan een schoonmaak beurt. In eerste instantie zouden de lichtmasten begin maart 2019 worden schoongemaakt. Dit werd medio mei 2019 en toen werd vastgesteld dat de armaturen niet meer schoon te krijgen zijn.
 
De lantaarnpalen aan het Zereiderpad zijn 'op', zoals dat heet. Een aantal van de masten staat niet stevig meer. Daarnaast zijn bij sommige de lichtkappen los, waardoor insecten zich erin nestelen. In mei is er een poging gedaan om de masten en armaturen schoon te maken, met weinig effect. De kapotte lichtkappen vullen zich in geen tijd weer met nieuwe insecten. Daarnaast bevatten de armaturen melkglas, dat in de loop der tijd is vergeeld. Dit is door de invloed van het weer en de zon, en daar is niets aan te doen.
 
Aangezien het melkglas vast onderdeel uitmaakt van het armatuur, is glas vervangen geen optie.
Inmiddels heeft het HHNK besloten de masten aan het Zereiderpad in zijn geheel te gaan vervangen. Dat moeten wel een beetje knappe vervangende lichtmasten zijn. Deze zijn niet op voorraad, maar worden speciaal vervaardigd. Dat betekent dat er een levertijd op zit. Het HHNK verwacht begin volgend jaar de lichtmasten te kunnen vervangen door nieuwe, passend in de karakteristieke stijl.
 
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Bron: PepProductions, donderdag 1 augustus 2019

naar Marker Nieuws indexpagina