naar Marker Nieuws indexpagina
Kenterschootrace 2019
 
Dit weekend wordt de vijftiende editie van de Kenterschootrace gehouden. Dé wedstrijd voor authentieke visserijschepen, waarbij behendigheid de doorslag kan geven.
 
Zeilen met een visserman gaat vaak ook over behendigheid. Velen van ons kennen het gevoel. Het bovenwindse joontje is gespot, de benedenwindse ligt gunstig, voorbereidingen worden getroffen. De stuurman legt het schip boven het bovenwindse joontje, de kenterschoot gaat erin. Het eerste rif is gestoken. Op het teken van de schipper gaat de fok naar beneden, de kenterschoot aan, zwaard wat op maar nee, toch wat meer zwaard, het roer een beetje om. Kenterschoot wat verder door om het later weer wat te vieren. Langzaam drijfthet schip op de joon aan. Joon pakken, omlopen en halen maar….een snoekbaars, blei, blei, blei, botje…er is in ieder geval wat gevangen…’s Avonds aan de borrel vindt iedereen het een goede prestatie… Ook dat is varen met een visserman.
 
De organisatie van de Kenterschootrace probeert al deze geneugten van het varen met traditionele visserijschepen samen te voegen in een evenement waarin het om snelheid en behendigheid, maar ook om slimmigheid gaat. Denk je een snelle racer te zijn, beperk je dan tot het varen van een wedstrijdbaan. Maar ben je een behendig schipper met vissermankwaliteiten, dan kan het wel eens lonend zijn om extra punten te verdienen door het zetten en halen van een aantal dobbers. Wat in ieder geval door de wedstrijdcommissie zeer gewaardeerd zal worden is als jullie gaan dwarsliggen, of beter gezegd: met het schip al kenterend over de finish komen. Welke visserman kan dit nog?
 
Programma
 
Vrijdagavond 24 mei 2019
Aankomst schepen met zoals ieder jaar een bijzonder ontvangst aan de haven. Vanaf 20.00 uur inschrijving in het Hof van Marken, uitdeling van de “goodie-bag” en aldaar elkaar onder het genot van een drankje wat opjutten.
 
Zaterdag 25 mei 2019
9:30 uur palaver, aansluitend de race, inclusief het originele dobberen (blokjes vissen) en uiteraard kenterend finishen. Ca. 18.00 uur eten in en gezelligheid bij het Hof van Marken, met o.a. de bekendmaking van de tussenstand.
 
Zondag 26 mei 2019
Palaver, dan varen met de uitgereikte doe-het-zelf-knutsel-man-over-boord manoeuvre en na het wederom kenterend finishen voor velen het meest spannende element van het weekend: de prijsuitreiking (tijdstip wordt nader bekend gemaakt, zo snel mogelijk na binnenkomst schepen).
 
Uiteraard kan het weer van invloed zijn op het verloop van de race, en daarmee het programma.
(bron : Kenterschootrace.nl)
 
 www.kenterschootrace.nl 

Bron: PepProductions, vrijdag 24 mei 2019

naar Marker Nieuws indexpagina