naar Marker Nieuws indexpagina
Ad van Hassel opent nieuwe tentoonstelling Marker Museum
‘De Visscherij’ is de titel van de seizoenstentoonstelling
In het midden Ad van Hassel omringd door bestuursleden van het Marker Museum
‘De Visscherij’ is de titel van de seizoenstentoonstelling in het Marker Museum, welke afgelopen zaterdag officieel werd geopend door Ad van Hassel. In bijzijn van het bestuur van de ‘Vereniging Historisch Eiland Marken’, genodigden en de vele vrijwilligers die de vereniging rijk is. Het Marker Museum kijkt met deze tentoonstelling terug op de Marker visactiviteiten door de jaren heen.
 
Ten tijde van de Zuiderzee was de visserij de grootste bron van inkomsten op het voormalig eiland Marken. Het museum op Marken neemt u mee terug in de tijd en laat u een beeld zien van de toenmalige visserij en de aanverwante handel in vis.
 
De middag werd in de Grote Kerk aan de Kerkbuurt geopend door Trijntje Visser, public relations Marker Museum. Zij heette iedereen welkom. Vervolgens kwam voorzitter Cor Visser achter ‘het bordje’. Hij memoreerde oude vissers verhalen, met nu en dan een anekdote. Na Cor was het tijd voor muziek. Dit werd gebracht door het Marker Mannenkoor o.l.v. dirigent Jan Peereboom. Het koor zong toepasselijke ‘visserij’ liederen. Aansluitend kreeg Ad van Hassel het woord. Van Hassel woont bijna 22 jaar op Marken en houdt van het ‘eilandgevoel’, welk gevoel hij heeft leren kennen op Schiermonnikoog. “Ik word nooit een Marker, maar ik voel mij wel Marker” , aldus Van Hassel. De voormalig leraar Nederlands vertelde over het ontstaan van kwakken en botters en dat het verschil met de lengte te maken heeft. Zijn favoriete botters zijn de MK58 en MK63. Het verhaal wat hij vertelde was weliswaar wat lang, maar erg interessant. Na dit betoog bracht het Mannenkoor het lied ‘Visser van de Zuiderzee’ en werd er afgesloten met ‘Ons Marken’. Waar voorzitter Visser mee begon, daar deed hij ook mee eindigen: hij blies op een (oude) schalmei, wat in vroeger tijden voor communicatie op de visserij werd gebruikt.
 
Na alle sprekers was het tijd om naar het museum te gaan en konden alle aanwezigen de nieuwe tentoonstelling in het museum gaan bekijken onder het genot van een hapje en een drankje.
 
Het Marker Museum is gevestigd Kerkbuurt 44-47 op Marken. Het museum is dagelijks geopend tot en met 31 oktober. Openingstijden t/m september van 10.00 uur tot 17.00 uur, in oktober van 11.00 uur tot 16.00 uur en op zon- en feestdagen van 12.00 uur tot 16.00 uur.
    Dirk Kes op het orgel
  Trijntje Visser  
Cor Visser blaast op een schalmei    
  Marker Mannenkoor o.l.v. dirigent Jan Peereboom  
    Cor Visser achter ‘het bordje’
  Ad van Hassel  
Het Marker Museum is gevestigd Kerkbuurt 44-47 op Marken.
 
Het museum is dagelijks geopend tot en met 31 oktober.
 
Openingstijden t/m september van 10.00 uur tot 17.00 uur, in oktober van 11.00 uur tot 16.00 uur en op zon- en feestdagen van 12.00 uur tot 16.00 uur.

Bron: PepProductions, zondag 24 maart 2019

naar Marker Nieuws indexpagina