naar Marker Nieuws indexpagina
Een elektrische toeristentrein op Marken? (video)
woensdag 12 december 2018 / Omroep PIM
Dat is de grote vraag die nu voorligt. Want Eddy Schipper ziet het toerisme groeien en zoekt naar mogelijkheden om de “losse” toerist meer van Marken te laten zien, en zo de Kerkbuurt en de Havenbuurt te ontlasten.
 
Het is zeker dat Marken een toeristisch beeldmerk is dat wereldwijd bekend staat. Ook lijkt zeker dat de groei van het dagtoerisme de komende 10 jaar nog sterk zal toenemen. Dat is ook wat Adriana Stam, voorzitter van de Werkgroep Toerisme van de Eilandraad, zegt als deskundige op het gebied van toerisme in de regio Amsterdam.

Eddy Schipper heeft het idee om met een elektrische toeristentrein, geheel passend in deze tijd, op Marken te gaan rijden.De trein bestaat uit een lokomotief en twee wagons. Er is een route uitgedacht waarbij ook de werven en de vuurtoren bezocht kunnen worden. En Eddy heeft contact gehad met een aantal instanties die toestemming moeten geven.

Zo moet het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier toestemming geven voor het gebruik van fietspaden. Verder is EBS de concessiehouder personenvervoer in dit gebied, gaat de politie over de verkeersveiligheid en de gemeente Waterland is de contactpersoon als het gaat om andere vergunningen.

Woensdag 12 december heeft de trein driemaal een proefrit gemaakt; eerst leeg om te kijken of het past, ook de bochten, en daarna met personen die bij de voorbereiding betrokken zijn. In de avond hield Eddy een informatieavond bij boer Terlouw. Daar kwamen zo’n veertig Markers op af. Kritische mensen, veel vragen en nog niet alle antwoorden. Gelukkig is Eddy Schipper een startende ondernemer die eerst de mensen inlicht en om feedback vraagt, en dan pas overgaat tot uitvoering. Dat doen niet alle toeristische organisaties.

Er zijn zeker ook nadelen te benoemen: de trein heeft een groot "Efteling-gehalte" en er is nu ook al druk op het verkeer op smalle en drukke delen van de beoogde route.

Er passen 36 personen in de trein, en zo kunnen alle aanwezigen van deze avond later ook het rondje over hun eiland maken. Er is ook plaats voor rolstoelen en dus kunnen mindervalide personen ook wat meer zien dan de haven en de Kerkbuurt.

Eddy gaat na deze avond zijn plannen nog eens goed bekijken en verder uitwerken.

Bron: Omroep PIM, zondag 16 december 2018

 naar Marker Nieuws indexpagina