naar Marker Nieuws indexpagina
Waterland doet mee met 'Tel Mee Met Taal'
Gemeente Waterland komt in actie voor mensen die moeite hebben met lezen & schrijven
 
Eén op de negen Nederlanders heeft moeite met lezen en schrijven. Om laaggeletterdheid in de regio tegen te gaan, doen inmiddels 20 organisaties mee aan het Regionaal Taalakkoord Zaanstreek-Waterland, dat op woensdag 31 oktober 2018 ondertekend is tijdens de conferentie Tel Mee Met Taal.

Complexe maatschappij
Bij laaggeletterden wordt veelal gedacht aan eerste generatie migranten of mensen met leerproblemen. Terwijl in feite de maatschappij zo complex is geworden dat steeds grotere groepen worden buitengesloten. Laaggeletterden hebben moeite met lezen, schrijven en computeren. Dit heeft niet alleen grote gevolgen voor hun privéleven (denk aan internetbankieren, het aanvragen van een OV chipkaart of het lezen van een overheidsbrief), maar beďnvloedt ook hun kansen op de arbeidsmarkt.
 
Taalakkoord
Daarom hebben 20 lokale organisaties, waaronder Gemeente Waterland, Zaanstad en Purmerend. lokale bedrijven, bibliotheken, onderwijsinstellingen, UWV Zaanstreek-Waterland, GGD en Stichting Lezen en Schrijven de handen ineengeslagen om laaggeletterden effectieve hulp te bieden. Met het Regionaal Taalakkoord Zaanstreek Waterland als resultaat. Op woensdag 31 oktober 2018 hebben zij het taalakkoord ondertekend. Met de ambitie om taal bespreekbaar te maken, werknemers te scholen en opgedane kennis en ervaring met elkaar te delen.
 
Tel Mee Met Taal
Naast de ondertekening werd tijdens de conferentie Tel Mee Met Taal gesproken door Wethouder Gerard Ram, gemeente Zaanstad en taalambassadeur Dicky Gingnagel over de urgentie en verstrekkende gevolgen van laaggeletterdheid. Zij hebben gezamenlijk de eerste handtekening gezet. Tevens konden aanwezigen middels verschillende workshops een idee krijgen van hoe het is om laaggeletterd te zijn.
 

Bron: Gemeente Waterland, vrijdag 2 november 2018

 naar Marker Nieuws indexpagina