naar Marker Nieuws indexpagina
Record aantal ringslangeieren gevonden in Waterland Oost
Dit jaar 812 ringslangeieren op Marken
 
Wist u dat er ringslangen in Waterland Oost zijn? Gelukkig zijn ze niet gevaarlijk. En er komen er steeds meer. De Ringslangwerkgroep Waterland Oost wilde weten hoeveel slangen er dit jaar uit het ei kwamen. Dat doen ze door lege eieren te zoeken. Als je die telt weet je hoeveel slangen er uit hun ei zijn gekropen. Dit jaar is er een record verbroken.  In totaal vond de werkgroep ruim 2100 eieren, 700 meer dan vorig jaar.
 
Eieren zoeken in broeihopen
Op een kille oktoberochtend kwamen ruim 40 grote en kleine enthousiaste ringslangliefhebbers bij elkaar. In samenwerking met de gemeente werd op zaterdag 20 oktober 2018 in heel Amsterdam gezocht naar lege ringslangeieren. In Waterland Oost zijn het voorjaar broeihopen aangelegd. De ringslag legt zijn eieren in zo’n broeihoop. Om lege eieren te vinden trokken de deelnemers met rieken en harken voorzichtig de broeihopen uit elkaar. Er werd hard gewerkt en het enthousiasme groeide met het vinden van eieren. Bij Marken waren er 434 eieren in één hoop en bij het Kinselmeer wel 728! Het mooiste bericht kwam uit de Volgermeerpolder. daar werden voor het eerst 12 uitgekomen eieren gevonden, een groot succes.
 
Recordaantal eieren gevonden
Aan het eind van de dag werd duidelijk dat er dit jaar weer een record verbroken is. In totaal werden ruim 2100 eieren gevonden. Vorig jaar waren dat er 1400 en tien jaar geleden 319. Een prachtig resultaat dat af te lezen was aan de tevreden gezichten van de deelnemers die vuil en bezweet met elkaar nagenoten van een prachtige dag.
 
Marken is voor de ringslang een belangrijk leefgebied
Marken is voor de ringslang een belangrijk leefgebied en het aantal eieren en slangen neemt jaarlijks toe. We leggen er jaarlijks drie broeihopen aan en dit zijn echte succeshopen. Ook zijn er in de dijk winterverblijven gemaakt waar de slang goed in kan overwinteren.
 
De ringslang is het grootste reptiel van Nederland en een slang van ruim 1.20 meter is geen uitzondering. Ze zijn volstrekt ongevaarlijk voor mens, huisdier of vee. Tenzij u de kikker en pad als huisdier hebt, want die lust hij rauw.
 
Wie wil de ringslang meehelpen?
We zijn nog op zoek naar Markers die mee willen helpen de natuur en deze mooie ringslang te helpen.
U kunt zich aanmelden bij de ringslangwerkgroep Waterland Oost via emailadres:
 S.Kuckulus@amsterdam.nl 
 
 Een Twitter bericht uit 2017 over de tellingen op Marken 

Bron: Fred Haaijen, dinsdag 30 oktober 2018

 naar Marker Nieuws indexpagina