naar Marker Nieuws indexpagina
Spontaan demonstreren. Mag dat?
Het is verplicht om demonstraties en betogingen op tijd bij de gemeente te melden
 
Iedereen mag een betoging of demonstratie organiseren. Spontaan demonstreren, zoals weergegeven in deze cartoon is niet toegestaan.
 
Wist u dat het verplicht is om demonstraties en betogingen op tijd bij de gemeente te melden? Zo geeft u ons de gelegenheid om, als dit nodig is, veiligheidsmaatregelen te nemen. De burgemeester kan een betoging of demonstratie verbieden als bijvoorbeeld de openbare orde en veiligheid in gevaar komen.
 
In de Algemene Plaatselijke Verordening Waterland 2010 (APV) staan regels over het organiseren van een betoging of demonstratie op een openbare plaats. In artikel 2:3 van de APV staat aangegeven dat als iemand van plan is om op een openbare plaats een betoging te houden hij of zij voor de openbare aankondiging en ten minste 48 uur voordat de betoging wordt gehouden de burgemeester per brief of e-mail informeert. Dit wordt een kennisgeving genoemd. In de APV staat aangegeven wat in deze kennisgeving moet staan.
 
 Dit zijn:
a) naam en adresgegevens van de organisator;
b) het doel van de betoging/demonstratie;
c) de locatie van de betoging/demonstratie, de eventuele route inclusief de plaats van beŽindiging;
d) de datum van de betoging/demonstratie  inclusief tijdstip van aanvang en van beŽindiging;
e) de wijze van samenstelling van de betoging/demonstratie;
f) de maatregelen die de organisator van de betoging/demonstratie zal treffen om een goed verloop te bevorderen.
 
Na ontvangst van de kennisgeving ontvangt de indiener een bewijs van de gemeente waarin het tijdstip van de demonstratie of betoging is vermeld. Pas 48 uur na het tijdstip van de kennisgeving mag de demonstratie/ betoging gehouden worden. Natuurlijk alleen als de betoging of demonstratie niet door de burgemeester is verboden!
 

Bron: Gemeente Waterland, donderdag 25 oktober 2018

 naar Marker Nieuws indexpagina