naar Marker Nieuws indexpagina
Oudste ‘echte’ Marker heeft Marken moeten verlaten
Een historisch moment voor de klederdracht cultuur van Marken
Luutje Kes-Schouten, de laatste persoon op Marken die nog dagelijks de Marker klederdracht draagt
 
De laatste Marker vrouw, die nog dagelijks de Marker klederdracht draagt, heeft vandaag Marken verlaten en moet noodgedwongen verhuizen naar verzorgingshuis ‘Swaensborch’ in Monnickendam. Een historisch moment voor de klederdracht cultuur van Marken.
 
Luutje Kes-Schouten is deze Marker vrouw en op Marken beter bekend als Luutje Bakkertje. Ze is inmiddels 98 lentes en heeft haar hele leven op ‘Mekuref’ (Kerkbuurt) gewoond en gaat deze buurt nu verlaten. “Maar ik ga deze buurt wel missen, maar door m’n mobiliteit is het niet anders”, aldus mevrouw Kes-Schouten.
 
Meegaan met je tijd
Een paar jaar geleden ging de Kerkradio van de Protestantse Gemeente Marken over van een radiosignaal naar een internet signaal. Maar mevrouw Kes-Schouten nam, ondanks haar hoge leeftijd ook internet. Mevrouw Kes-Schouten: “Anders heb ik geen Kerkradio meer en ik luister elke zondag van tien tot elf trouw naar de eredienst”.  Tevens heeft ze ook een tablet, waardoor ze het Marker Nieuws ‘gewoon’ kan blijven volgen.
 
Thuiszorg
Dat mevrouw Kes-Schouten nog zo lang heeft kunnen thuis wonen, komt ook door de goede zorgen van de thuiszorg, aldus de kinderen. Die zijn deze mensen dan ook heel dankbaar wat ze voor haar hebben gedaan.
 
Rond klok van half elf was het moment daar, ze stapte in de auto van een van de kinderen en werd er richting gezet naar haar nieuwe heenkomen in Monnickendam, met in de aanhanger haar huisraad.
 

Bron: PepProductions, zaterdag 20 oktober 2018

 naar Marker Nieuws indexpagina