naar Marker Nieuws indexpagina
Rahmon Zondervan naar Invictus Games in Sydney
Van zaterdag 20 t/m zaterdag 27 oktober 2018
24 Nederlandse sporters, waaronder Rahmon Zondervan, vertrokken dinsdagavond 16 oktober naar AustraliŽ. Ze nemen in Sydney deel aan de Invictus Games, het internationale sportevenement voor militairen die fysiek of mentaal gewond raakten tijdens hun werk.
 
Invictus Games
In Sydney komen vanaf zaterdag 20 oktober vijfhonderd atleten uit achttien landen uit op elf verschillende sportonderdelen. De Britse prins Harry, die zelf in Afghanistan diende, is de initiatiefnemer van de Invictus Games.
 
Niet voor de medaille, maar vooral voor de overwinning op jezelf
,,Jullie gaan dit mťt elkaar doen. Niet voor de medaille, maar vooral voor de overwinning op jezelf. Ieder van jullie heeft ervaren dat zijn of haar leven is veranderd. Maar jullie hebben de kracht gevonden om door te gaan. Om jezelf opnieuw uit te vinden. Dat maakt jullie nog grotere helden dan jullie al warenĒ, zei de commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer bij de presentatie van de ploeg in juni.
 
 Nederlandse (oud-)militairen komen in AustraliŽ uit in onder meer atletiek, wielrennen, handboogschieten, rolstoeltennis en rolstoelbasketbal en tennis. De 31-jarige Rahmon komt uit in het zwemmen, fietsen en hardlopen.
 
De eerste editie van de Invictus Games was in 2014 in Londen, daarna waren het Orlando (VS, 2016) en Toronto (Canada, 2017).
In 2020 zijn de spelen in Den Haag.
 OfficiŽle website Invictus Games 2018 
                  

Bron: PepProductions, dinsdag 16 oktober 2018

Veteranen zijn op weg naar de Invictus Games: "We zijn er klaar voor"
Een stel oud-militairen werd vandaag op Schiphol uitgezwaaid door familie en vrienden. De veteranen doen mee aan de Invictus Games, het jaarlijkse en internationale sportevenement voor gewond geraakte militairen, dat dit jaar in het Australische Sydney wordt gehouden. Noord-Hollanders Rahmon, Marc en Jeffrey hebben er zin in.
 
Ze werken er aan hun herstel en genieten van het samenzijn met lotgenoten, maar de oud-militairen maken er geen geheim van dat ze ook voor de winst gaan. Omdat het rolstoelbasketbalteam tijdens de vorige editie in de finale van Amerika verloor, azen ze nu op revanche. "Het zou fantastisch zijn als het dezelfde finale als vorig jaar wordt", zegt Marc, "maar met een iets ander uiteinde."
 
Tijdens de Invictus Games staan net als bij de Olympische Spelen uiteenlopende disciplines op het programma. Verschil is het deelnemersveld, dat uitsluitend bestaat uit oud-militairen die lichamelijk of geestelijk letsel hebben opgelopen. Tijdens de wedstrijden strijden ze tegen elkaar, maar boeken ook graag overwinningen op zichzelf. Ze gaan het mentale gevecht met zichzelf aan en ze proberen er sterker uit te komen.
 
Jeffrey Vroegop uit Purmerend raakte negen jaar geleden gewond tijdens zijn eerste militaire missie en heeft het daar nog steeds moeilijk mee. "Ik hoop dat er een Jeffrey terugkomt die z'n handicap toch wat meer accepteert", besluit hij. 

Bron: NH, dinsdag 16 oktober 2018

 naar Marker Nieuws indexpagina