Beerensteyn schiet Oranjevrouwen naar finale play-offs
In november is Zwitserland de laatste horde die genomen moet worden om WK kwalificatie af te dwingen
De OranjeLeeuwinnen hebben zich gekwalificeerd voor de finale van de play-offs om deelname aan het WK. In Denemarken werd met 1-2 gewonnen, door twee doelpunten van Lineth Beerensteyn.

De OranjeLeeuwinnen begonnen in exact dezelfde formatie als afgelopen vrijdag, dus met Loes Geurts en Vivianne Miedema. Voor linksback Kika van Es betekende de return haar 50e interland in Oranje.

Beginfase
De wedstrijd begon desastreus voor de OranjeLeeuwinnen. Nadine Harder, een dag eerder net als Lieke Martens genomineerd voor de Ballon d’Or, vertrok langs de zijlijn en kwam voor Dominique Bloodworth. Op het randje van de zestien trok de verdediger van Arsenal aan de noodrem, ten koste van een strafschop. Die werd onberispelijk binnen geschoten door Nadia Nadim: 1-0.

Even gingen alle gedachten terug naar de uitwedstrijd in Noorwegen, toen de OranjeLeeuwinnen ook al vroeg een doelpunt moesten incasseren. Maar waren toen de tweede tegentreffer er al snel overheen kwam, rechtten de Leeuwinnen nu de rug en werd het in de zevende minuut alweer gelijk. Na een fantastische voorzet van Desiree van Lunteren timede Lineth Beerensteyn minstens zo fraai en kopte ze de gelijkmaker binnen.

Opsteker
Dat was een zeer welkome opsteker voor de Oranjevrouwen. Bij de nieuwe tussenstand moesten de Denen drie keer scoren om de finale van de play-offs te bereiken, en gezien de weinige tegendoelpunten die de OranjeLeewinnen in de kwalificatiereeks tot nu toe hadden geslikt leek dat een schier onmogelijke opgave.

Denemarken kwam in Viborg aanmerkelijk beter voor de dag dan in Breda vier dagen eerder, maar kwam in de eerste helft amper tot kansen. De beste kansen waren voor Beerensteyn en Spitse. Maar waar Beerensteyn de keeper op haar weg vond, eindigde een vrije trap van Spitse via keeper Johansen op de lat.

Tweede helft
In de tweede helft waren de Denen een stuk gevaarlijker en was het bij vlagen meer geluk dan wijsheid dat Oranje geen tegendoelpunt incasseerde. Nadat een hoekschop al op de paal belandde, was Harder erg dichtbij. Vanaf een meter afstand schoot de Deense aanvoerder echter over.

Maar de OranjeLeeuwinnen overleefden en trokken de wedstrijd in blessuretijd zelfs nog naar zich toe. Een schot van Lieke Martens werd door Johansen nog overgetikt, maar uit de daaropvolgende corner schoot Beerensteyn de bal binnen. Daarmee was kwalificatie voor de finale helemaal een feit.

Finale
In november is Zwitserland de laatste horde die genomen moet worden om kwalificatie voor het WK af te dwingen. Speeldata en locaties voor die finale zullen op een later moment gecommuniceerd worden.

Bron: KNVB Media, dinsdag 9 oktober 2018