Kopgoals bezorgen Oranjevrouwen winst tegen Denemarken
1-0 Lineth Beerensteyn en 2-0 Shanice van de Sanden
De OranjeLeeuwinnen zijn goed begonnen aan de play-offs voor deelname aan het WK. In Breda werd er met 2-0 gewonnen door kopgoals van Beerensteyn en Van de Sanden.

In de opstelling was er verrassend plek voor Geurts en Miedema. Van Veenendaal had geen wedstrijdritme en moest daarom op de bank plaatsnemen. Miedema was niet fit genoeg benovden om te starten en daarom begon Beerensteyn in de spits.

Beginfase
De OranjeLeeuwinnen begonnen fel aan de wedstrijd, waar de Denen zich vooral in de openingsfase vooral optrokken rondom de eigen zestien. Het eerste speldenprikje kwam na vijf minuten via Sherida Spitse, de tweede kans voor de thuisploeg was voor Jackie Groenen. Een voorzet van Lieke Martens werd niet goed uitverdedigd en kwam voor de voeten van de middenvelder. Haar inzet spatte uiteen op de bovenkant van de lat.

Het waren de OranjeLeeuwinnen die in die fase de klok sloegen en de openingstreffer in de 22e minuut kwam dan ook zeker niet uit het niets. Van de Sanden en Beerensteyn waren al een keer gevaarlijk, maar dit keer doeltreffend. De sneltrein Van de Sanden kreeg de bal van Van de Donk en bediende Beerensteyn perfect. Die kopte fraai de 1-0 binnen.

Van de Sanden
Het was voor de Denen het teken om de defensieve stellingen te verlaten en meer te gaan voetballen. De wedstrijd was plots een stuk meer in balans, al kwam Denemarken amper tot kansen. Aan de andere kant waren de Leeuwinnen wel gevaarlijk, en dat resulteerde twee minuten voor rust in de 2-0.

Na een langlopende aanval kwam de bal bij Kika van Es, die op prachtige wijze over de Deense defensie heen legde en op het hoofd van Van de Sanden. De bal verdween in de kruising en de ontlading was enorm. Van de Sanden viel op haar knieën en wees richting de hemel; een eerbetoon aan haar onlangs overleden oma.

Kansen
Na rust drong Denemarken meer aan, maar waren het de OranjeLeeuwinnen met de beste kansen. Eerst kreeg Beerensteyn de bal op aangeven van Van de Sanden, maar haar schot ging naast. De beste kans was voor de ingevallen Miedema, tien minuten voor tijd. Na een fraaie pass van Bloodworth vertrok ze alleen richting keeper Johansen, maar stiftte ze de bal op de lat.

In de slotfase zetten de Denen nog één keer aan en waren ze nog dichtbij de aansluitingstreffer. Het schot van Harder ging via de onderkant van de lat echter uit het doel, waardoor de OranjeLeeuwinnen met een goede uitgangspositie afreizen naar Denemarken voor de return. Aanstaande dinsdag wordt in Viborg om 18.00 uur de return afgewerkt.

Bron: KNVB Media, vrijdag 5 oktober 2018