naar Marker Nieuws indexpagina
PPP-gebouw op Marken officieel in gebruik genomen
Opening pin- en toiletgebouw op de parkeerplaats van Marken
 
Wethouder Astrid van de Weijenberg verrichtte afgelopen donderdag de openingshandeling van het PPP-gebouw aan de Kruisbaakweg op Marken, door het verwijderen van een 'Waterland'-vlag van de toiletdeur. Met deze handeling werd het pin- en toiletgebouw op de parkeerplaats van Marken officieel in gebruik genomen. Het pand is volledig energieneutraal en er is veel aandacht besteed aan het interieur. De toiletdeuren in het gebouw zijn aan de buitenzijde voorzien van afbeeldingen van heren en dames in verschillende Marker klederdracht kostuums. Aan de binnenzijde van elke deur is een toelichting op de betekenis van de Markerkledij geplaatst.
 
Combinatie van verschillende functies
Het nieuwe pin- en toiletgebouw aan de Kruisbaakweg voorziet in verschillende functies. Door bouwplannen kon de geldautomaat aan de Kerkbuurt niet op de huidige locatie blijven en moest er een nieuwe plek worden gezocht. Ook werd een goede openbare toiletvoorziening op het parkeerterrein gemist. Een combinatie van functies lag dus voor de hand.
 
Portefeuillehouder Astrid van de Weijenberg: “Ik ben blij met dit pin- en toiletgebouw en in het bijzonder dat dit gebouw, als eerste gemeentelijk pand, volledig gasloos is geworden. Doordat zonnepanelen zijn aangebracht, kan in de eigen stroom worden voorzien. Dat is een belangrijke doelstelling in het duurzaamheidsbeleid van gemeente Waterland. De openbare toiletten worden straks ongetwijfeld door veel toeristen gebruikt. Daarom hebben wij ervoor gekozen om bezoekers meteen iets te laten zien van Marken en de Marker klederdracht. Dat alles bij elkaar maakt het hele gebouw uniek voor Waterland!” De foto's zijn tot stand gekomen door samenwerking met de Christelijke muziekvereniging 'Juliana'. 'Juliana' heeft de Marker klederdracht als uniform.
 
Geldautomaat
Rabobank Nederland heeft de geldautomaat geleverd en zorgt voor het beheer van deze voorziening. Inmiddels weten bewoners de weg naar de geldautomaat goed te vinden, maar toeristen moeten nog wel even zoeken. De geldautomaat werd operationeel op donderdag 2 augustus jongstleden.
 
Gastheer-/gastvrouwschap
Op dit moment werkt gemeente Waterland nog aan de organisatie van het gastheer-/gastvrouwschap. Daarover wordt later meer bekend.
 
 Uitleg over de Marker klederdracht kostuums op de toilet deuren 

**** FOTO'S OP DE TOILET DEUREN ****

**** FOTO'S VAN DE OFFICIËLE OPENING ****

v.l.n.r. Cees Zeeman, Wolmet Stooker-Van Riel, Aaltje Schipper-Van Riel en wethouder Astrid van de Weijenberg
De eerste toerist na de officiële ingebruikname van de toiletten kwam uit Rome  
 'PPP-Gebouw' archief 

Bron: PepProductions, donderdag 6 september 2018

 naar Marker Nieuws indexpagina