naar Marker Nieuws indexpagina
Statenjacht 'De Utrecht' in Marker haven
 
Afgelopen middag lag het Statenjacht 'De Utrecht' aan de Noordkant in de Marker haven. Niet voor de eerste keer, maar wel een moment voor het maken van wat foto's van deze replica uit 1746.
 
Statenjacht De Utrecht – historie en bouw
Het Statenjacht De Utrecht heeft een bijzondere geschiedenis. Statenjachten werden in de periode van ca. 1650 tot 1850 gebruikt voor het vervoer van belangrijke personen.  Deze zeilschepen waren dan ook, volgens de destijds geldende normen, van alle gemakken voorzien. De schepen waren rijkelijk versierd. Daarmee werd al van afstand aangegeven dat er hooggeplaatste passagiers aan boord waren.
 
Statenjacht De Utrecht is gebouwd aan de hand van originele bouwtekeningen uit 1746, die in de archieven van het Scheepvaartmuseum verbleven. Het prestigieuze bouwproject was een initiatief van de Rotaryclub Utrecht in het kader van een werkgelegenheidsproject. Zo’n 100 werkloze jongeren hebben bijna 6 jaar aan het schip gebouwd. Zij hebben daardoor een prachtig ambacht geleerd. Daarmee konden ze allemaal aan de slag op de reguliere arbeidsmarkt !!!
 
Statenjacht De Utrecht – met het oog op de toekomst
Bij de bouw van het Statenjacht is rekening gehouden met de toekomst van het schip. “De Utrecht” moest in eigen onderhoud kunnen voorzien. Het schip werd daarom voorzien van hedendaagse gemakken. Historisch verantwoord, verborgen achter deurtjes en luiken, bevindt zich moderne besturingstechniek. De Utrecht beschikt over een goed geoutilleerde kombuis en een modern toilet. Het schip is dus “anno nu” ook weer van alle hedendaagse gemakken voorzien. Zo kan De Utrecht worden ingezet als locatie voor bedrijfsuitjes, familiedagen en andere evenementen. Dat neemt niet weg dat we u aan boord “vaartechnisch” mee terugnemen in de tijd. De zeilen gaan hoog !!!
 
De replica is in juli 2003 in de vaart genomen.
Lengte : 23,50 meter / breedte : 5,50 meter / diepgang : 1,35 meter / Tonnenmaat : 86 ton
 

 www.Statenjacht.nl 

Bron: PepProductions, zaterdag 1 september 2018

 naar Marker Nieuws indexpagina