naar Marker Nieuws indexpagina
’Doorrijden op Marken is geen onwil, maar onbegrip’
 
Wie als argeloze toerist Marken oprijdt, wordt bedolven onder informatie. Vlaggenmasten, reclame-uitingen, borden met ’te koop’ en ’te huur’, een klok, diverse verkeersborden en een informatiezuil. En daartussen staat dan nog een relatief klein bord dat bezoekers erop wijst dat ze niet mogen doorrijden, maar linksaf moeten slaan naar het grote parkeerterrein. Is het een wonder dat die boodschap hen ontgaat?
 
Pieter Pereboom, hoofdredacteur van Markernieuws.com, die het wel en wee van het voormalige eiland op de voet volgt, schudt zijn hoofd. „Dat zo veel toeristen het eiland oprijden, wat eigenlijk niet mag, is geen onwil”, is zijn overtuiging. „Het is onwetendheid.”
 
Pereboom erkent het probleem dat veel Markers zien en waarover ook de Eilandraad Marken onlangs weer over aan de bel trok: veel bezoekers van Marken, met name buitenlandse toeristen, stallen hun auto niet op het parkeerterrein bij de entree van het eiland, waar ze moeten betalen, maar rijden het eiland op en zoeken een plekje in één van de smalle straatjes.
 
Rijgedrag
„Ik geloof er niks van dat mensen dat doen om te voorkomen dat ze moeten betalen”, zegt Pereboom. „Veel mensen weten gewoon niet hoe het werkt. Door de enorme hoeveelheid aan informatie met verkeersborden en andere uitingen raken ze het spoor bijster en weten ze op het moment dat ze linksaf moeten slaan naar het parkeerterrein niet wat ze moeten doen. Dat zie je ook vaak aan hun twijfelende rijgedrag ter plekke. Je ziet ze gewoon denken: wat moet ik? En als dan een auto vóór hen ook gewoon doorrijdt, dan rijden ze daar maar achteraan.”
 
„Volgens mij is het probleem goeddeels op te lossen door mensen al eerder duidelijk te maken wat de spelregels zijn: plaats vlak na het Kruis (het punt waar de doorgaande weg de dijk rond Marken kruist) een bord dat gewoon niemand kan ontgaan. Dus zonder allerlei andere informatie of borden daaromheen. Eén duidelijke mededeling aan bezoekers dat ze de ’P-route’ moeten volgen. En waarschuw ze vast dat het betaald parkeren is.”
 
„Het bord moet een flink formaat hebben. Twee bij twee meter, wat mij betreft. Maar over het formaat valt natuurlijk te discussiëren. Het belangrijkste is dat de boodschap niemand kan ontgaan. De ’P-route’ moet dan ook doorgetrokken worden tot het punt waarop automobilisten echt linksaf moeten slaan naar het parkeerterrein. Bijvoorbeeld door één of meer grote P’s op het wegdek. Die P’s staan er nu ook, maar ze zijn klein en nauwelijks te zien.”
 
„Dat toeristen het eiland oprijden is misschien nooit helemaal te voorkomen. Maar ik denk dat met dit soort simpele en relatief goedkope maatregelen het probleem voor een belangrijk deel kan worden opgelost.”
 
(Artikel is geplaatst met goedkeuring van de redactie van het Noordhollands Dagblad)

Bron: Johan Moes (Noordhollands |Dagblad) / PepProductions, woensdag 22 augustus 2018

 naar Marker Nieuws indexpagina