naar Marker Nieuws indexpagina
Pieter Springer onderscheiden met draaginsigne ‘Nobelprijs VN-militairen´
Ook Teun Terpstra uit Broek in Waterland kreeg de draaginsigne opgespeld
Luzette Kroon, Pieter Springer en Teun Terpstra
Elk jaar organiseert de gemeente Waterland voor de veteranen van Waterland een besloten informele bijeenkomst in het gemeentehuis van Waterland, omdat niet iedere veteraan in de gelegenheid is om op zaterdag 30 juni aanstaande naar de grootschalige manifestatie in Den Haag te gaan. Tijdens deze Waterlandse bijeenkomst is aan twee militairen, die in de periode van 1956 tot 1988 een vredesoperatie uitvoerden, de ‘Nobelprijs VN-militairen’ opgespeld. Pieter Springer uit Marken en Teun Terpstra uit Broek in Waterland kregen de draaginsigne opgespeld door de burgemeester van Waterland, Luzette Kroon, in het bijzijn van andere veteranen uit Waterland.
 
De gemeente Waterland heeft 68 geregistreerde veteranen. De bijeenkomst in het gemeentehuis werd bijgewoond door tien veteranen met aanhang. De muzikale omlijsting kwam van Ilse Raasing en Michel van Bavel.
 
Nobelprijs voor de Vrede
In 1988 is aan de dertien VN-vredesmachten die in de periode van 1948 tot 1988 een vredesoperatie uitvoerden, de Nobelprijs voor de Vrede toegekend.
 
In de jaren tot 1988 heeft Nederland deelgenomen aan acht van die VN-vredesmissies: Libanon (UNOGIL en UNIFIL), Egypte (UNEF-1), Westelijk Nieuw-Guinea/West-Irian (UNTEA), Congo (UNOC), Yemen (UNYOM), India/Pakistan (UNIPOM) en Syrië/Jordanië, Israël/Palestina, Syrië, Jordanië, Egypte, Libanon (UNTSO). Als erkenning voor de ruim 9.000 Nederlandse veteranen van die acht vredesmachten heeft de minister van Defensie onlangs besloten een draaginsigne ‘Nobelprijs VN-militairen’ in te stellen.
 
Het ontwerp van het draaginsigne, het bijbehorende instellingsbesluit en de verstrekking is in samenwerking met onder andere de Nederlandse UNIFIL-vereniging uitgewerkt. Van de veteranen die recht hebben op het draaginsigne maakt ruim 95% namelijk deel uit van UNIFIL (1979-1985).
(Bron : veteraneninstituut)
  Familie Springer
Michel van Bavel en Ilse Raasing Dirk de Groot en Cees Jansen met hun echtgenotes
Luzette Kroon  
Pieter Springer wordt geïnterviewd door Omroep PIM Teun Terpstra wordt geïnterviewd door Omroep PIM

Bron: PepProductions, woensdag 13 juni 2018

 naar Marker Nieuws indexpagina