naar Marker Nieuws indexpagina    /    naar Fotoboek 
Burgemeester Kroon opent nieuwe tentoonstelling Marker Museum
'Hooitijd op Marken' expositie van 24 maart tot 1 november 2018
Burgemeester Luzette Kroon verrichtte voor het Marker Museum de openingshandeling

 

‘Hooitijd op Marken’ is de titel van de seizoenstentoonstelling in het Marker Museum, welke afgelopen zaterdag officieel werd geopend door burgemeester Kroon. In bijzijn van het bestuur van de ‘Vereniging Historisch Eiland Marken’, genodigden en de vele vrijwilligers die de vereniging rijk is. Het Marker Museum kijkt met deze tentoonstelling terug op het hooien door de jaren heen op Marken.
 
De jaarlijkse terugkerende overstromingen zorgde zomers voor vruchtbaar grasland. Het lichtzoutige hooi bleek een uitstekend en hoogwaardig veevoeder. De boeren uit de Vechtstreek waren grote afnemers en de botters bleken ook goede vrachtschepen. De hooioogst was het werk van vrouwen, kinderen en oudjes. Dit zorgde voor een levendig en kleurrijk schouwspel op en rond de Havendijk en een onvergetelijke indruk voor de toeristen. De sfeer van weleer is vanaf heden te beleven in het Marker Museum.
 
Ex-voorzitter Pieter Korstman opende de middag met afscheidswoorden en hij vertelde wat over het hooien in vroeger tijd op Marken. Na de ex-voorzitter kwam de huidige voorzitter, Cor Visser, aan het woord. Hij roemde de 84 vrijwilligers die het museum op Marken rijk is, “Want zonder vrijwilligers is er géén Marker Museum”, aldus Visser. Na Visser kwam Luzette Kroon achter ‘het bordje’ te staan in de Grote Kerk. Zij melde zich meteen aan als 85ste vrijwilliger en niet om ‘kappen te zetten’, maar meer voor public relations taken. Zij had ook een afscheidscadeau meegenomen voor Pieter Korstman. Zij roemde de verbondenheid van de vele vrijwilligers aan het museum op Marken.
 
Na de drie sprekers was het tijd om naar het museum te gaan. Alvorens iedereen binnen mocht, werd de openingshandeling voor het museum aan de Kerkbuurt, door mevrouw Kroon, verricht. Zij gooide, met een hooivork, een aantal keren wat hooi in de lucht.   
 
Na deze daad konden alle aanwezigen de nieuwe tentoonstelling in het museum gaan bekijken onder het genot van een hapje en een drankje.
 
Het Marker Museum is gevestigd Kerkbuurt 44-47 op Marken. Het museum is dagelijks tot  en met woensdag 31 oktober geopend van 10.00 tot 17.00 uur en op zon- en feestdagen van 12.00 tot 16.00 uur.

 

  Pieter Korstman  
    Cor Visser
Luzette Kroon staat achter ‘het bordje’    
Een cadeau voor Pieter Korstman

Bron: PepProductions, zondag 25 maart 2018

 naar Marker Nieuws indexpagina    /    naar Fotoboek