naar Marker Nieuws indexpagina
Gejureerd herfstconcert Beemster Fanfare
met onder andere deelname van Juliana uit Marken
 
Een spannende avond voor de drie orkesten die optraden op zaterdagavond 3 november 2019 in “de Kloek” in Middenbeemster. Het was een vriendschappelijk gezamenlijk optreden van bands uit Beemster, Oosthuizen en Marken, met de bedoeling van elkaar te leren en het publiek de gelegenheid te geven om de bands uit de regio te leren kennen.
 
Geen wedstrijd dus, maar wèl werd er van elk orkest één muziekstuk beoordeeld door jurylid Jean Gruter. Een zeer bekende dirigent met een lange en indrukwekkende staat van dienst op muziekgebied, die zijn taak zeer serieus opvat. Dit bemerkte ik terwijl ik vlak naast zijn jurytafel zat. Onder het schijnsel van een zacht leeslampje zag ik hoe hij van de vooraf aangekondigde muziekstukken, de bladmuziek volgde. En omdat hij in mijn optiek, èlke te spelen muzieknoot volgde en secuur keek of deze wel op het juiste moment, op goede toonhoogte, in het goede ritme én ook nog door het juiste instrument gespeeld werd. Een geweldig moeilijke klus lijkt mij, omdat er duizenden nootjes in een partituur gedrukt staan.
 
'Zeevangsfanfare'
De Zeevangsfanfare beet het spits af, een prachtig orkest wat vorig jaar het 50-jarig jubileum vierde met diverse concerten en activiteiten. Dirigent Arie Willem Schouten dirigeerde met strakke bewegingen, welke de orkestleden nauwlettend volgden. Het viel op dat de paukenist en andere slagwerkers met bewegende lippen zaten mee te tellen, waardoor het orkest perfect in de maat bleef. De stukken; “Rosenburg Castle” (arrangement van Arie Willem Schouten zelf – Ariegement) klonk geweldig mooi en “Uptown Funk” knalde eruit! Het orkest speelde geconcentreerd, maar straalde ook plezier in het samen musiceren uit. Het publiek applaudisseerde enthousiast voor dit harmonieuze orkest uit Oosthuizen.
 
Muziekvereniging 'Beemsters Fanfare"
Beemsters Fanfare trad als tweede orkest op voor de pauze. Na een klein oponthoud tijdens het stemmen, waarbij een mankement bleek aan één van de bugels, werd er gestart met het bekende nummer “Mag ik dan bij jou”. Het stuk “dorp aan de rivier” liet het publiek in gedachten wandelen door het dorp Lith. En tijdens het te beoordelen stuk “De Vuurgeesten” werd de spanning in de muziek prachtig opgebouwd. In deze tijd van Halloween en Allerzielen sprak dit arrangement van Jan Bosveld zeker tot de verbeelding; spoken en geesten dwaalden in onze fantasie over de kerkhoven, de muziek klonk mystiek, soms angstaanjagend en bezorgde het publiek kippenvel. Beemsters Fanfare volgde haar sympathieke dirigent Wim Klaver, zoals gewoonlijk op de tel en de klankkleur van dit orkest is werkelijk prachtig.
 
Christelijke Muziekvereniging 'Juliana'
Na een drukke pauze in de bar van de altijd gastvrije thuishaven “de Kloek”, waar de lootjes/wasknijpers werden verkocht en de prijzen konden worden opgehaald aan de goedgevulde prijzentafel, zaten de leden van Chr. Muziekvereniging “Juliana” al klaar op het podium. Allen gehuld in prachtige kleurrijke traditionele Marker klederdracht. Het orkest bestaat al 110 jaar en wordt op ontspannen wijze geleid door dirigent Arnold Span. Tijdens de welbekende stukken; “Remembrance day”, “Rule Britannia” en de “greatest hits of Queen” dirigeerde hij zijn orkest op een swingende manier met kleine subtiele bewegingen. Meer heeft dit orkest niet nodig, want het speelt spatzuiver en laat het publiek genieten van heerlijke muziek.
 
Ook jurylid Jean Gruter, die op aanraden van Beemsters Fanfare voorzitter Barendjan Haan, gevraagd werd om toch even een kort commentaar te geven, was enthousiast. Hij vertelde; “met de mond vol tanden te staan”. Hij wist niet “dat er zoveel klasse-orkesten en zoveel enthousiasme en liefde voor deze muziek was in dit noordelijk deel van Nederland”. “Het was een zeer gevarieerd programma met verschillende orkesten, ik ben aangenaam verrast, ik heb er van genoten en zal mijn beoordeling schriftelijk per orkest aan uw dirigenten toesturen”

Het was weer een heerlijke muzikale avond. Een herfstconcert waar iedereen van heeft genoten en wat voor de orkesten zeer leerzaam was. Het publiek zal met deze mooie muziek in de herinnering, dit jaar de bekende “herfstdip” wel vrolijk doorkomen.
 
Link naar originele artikel

Bron: Binnendijks, dinsdag 12 november 2019

naar Marker Nieuws indexpagina