naar Marker Nieuws indexpagina
Nieuwe tentoonstelling in het Zuiderzeemuseum: 'Mooi samen'
Breukel en Troelstra portretteren het verenigingsleven rond de voormalige Zuiderzee
Roan Jonk
De tentoonstelling ‘Mooi samen’ is vanaf vandaag te zien in het binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen tot en met 5 mei 2019. Het gelijknamige boek is vanaf vrijdag 16 november verkrijgbaar via Waanders Uitgevers, het Zuiderzeemuseum en in boekhandels door heel Nederland.
 
Het rijke verenigingsleven rondom de voormalige Zuiderzee
De nieuwe tentoonstelling van het Zuiderzeemuseum 'Mooi samen' gaat over het rijke verenigingsleven rondom de voormalige Zuiderzee. De tentoonstelling bestaat uit een fascinerende portretreeks gemaakt door fotografen Koos Breukel en Sander Troelstra. Vrij Nederland-journalist Thijs Broer tekende de verhalen achter de (groeps)portretten op. Breukel, Troelstra en Broer reisden hiervoor de afgelopen maanden rond het voormalige Zuiderzeegebied.
 
Bestaansrecht
'Mooi samen' laat zien dat de vele oude en nieuwe verenigingen rond de Zuiderzee nog altijd hun bestaansrecht hebben. De fotoserie en de verhalen zijn gebundeld in het gelijknamige boek, waarvan het eerste exemplaar tijdens de officiële opening van de tentoonstelling wordt overhandigd.
 
 Nederland kent van oudsher al een rijk verenigingsleven, de eerste 'zelforganisatie' dateert al uit de Middeleeuwen. In 2017 was ongeveer één op de drie Nederlanders lid van een vereniging, hoewel het Sociaal Plan Bureau voorspelt dat dit in 2030 nog één
op de vijf Nederlanders zal zijn. 'Mooi samen' laat zien hoe diep het verenigingsleven in deze regio geworteld is. Waar sommige verenigingen al jarenlang bestaan en sterke waarde hechten aan tradities, laten andere juist ‘nieuwe’ manieren van verenigen
zien. De tentoonstelling gaat onder meer dieper in op de beweegredenen van mensen om lid te worden, en wat hen onderling verbindt. Toen en nu. Daarnaast zijn filmmateriaal van de verenigingen en het fotografieproces te zien. Samen met de portretten geeft dit een beeld van de diversiteit aan verenigingen anno nu.
 
Zuiderzeemuseum
Wierdijk 12-22
Postbus 42
1600 AA Enkhuizen
E-mail: info@zuiderzeemuseum.nl
Telefoon: 0228-35 11 11
www.zuiderzeemuseum.nl
 
Foto's : Marten van Altena en Hette Teerhuis

Bron: PepProductions, vrijdag 16 november 2018

 naar Marker Nieuws indexpagina