Ajax Vrouwen door naar laatste 16 in Champions League
Sparta Praag - Ajax Vrouwen 1-2

De Ajax Vrouwen hebben zich woensdagavond verzekerd van een plek bij de laatste 16 van de UEFA Women's Champions League. Na een 2-0-overwinning in eigen huis wonnen de Amsterdammers ook de return tegen Sparta Praag: 1-2. Vanity Lewerissa was van grote waarde. Ze scoorde kort na rust 2 keer en poetste daarmee de Tsjechische openingstreffer weg.

De Ajax Vrouwen krijgen na het weekend duidelijkheid over de volgende tegenstander. Maandag 1 oktober is de loting voor de achtste finales.

Evenwichtige start
De Ajax Vrouwen waren in de beginfase van de wedstrijd gelijkwaardig aan Sparta Praag. Beide ploegen creërden het 1e kwartier nog geen kansen. Na 18 minuten was het Christina Burkenroad die namens Sparta Praag het 1e gevaar noteerde. De Amerikaanse kopte op de lat.

Kort daarna was Lize Kop belangrijk voor de Ajax Vrouwen door te redden op een schot van Sparta Praag. Een minuut daarna volgde de 1e grote Amsterdamse kans. Het was Soraya Verhoeve die 1-op-1 ging met de Tsjechische keeper. Ze schoot echter net naast.

Sterk Sparta Praag
Vervolgens was het Sparta Praag dat scherper verder ging. Toch kon de thuisploeg niet doordrukken tot in de 16 van Ajax. Toch was het Burkenroad die na 27 minuten de score wist te openen. Vervolgens was het nog een aantal keer dreigend voor het doel van Kop. Een goal werd afgekeurd en Kop redde knap op een afstandsschot van Andrea Staskova.

De Ajax Vrouwen herpakken zich
Voor Benno Nihom resteerde de (pittige) klus om zijn team scherp te krijgen voor de tweede helft. De Amsterdammers begonnen goed, maar toch was het Sparta Praag dat de 1e kans na rust kreeg. Het schot was echter een makkelijke prooi voor Kop.

Niet veel later, in de 50e speelminuut, volgde de ommekeer. Plots was er ruimte voor Lewerissa, die alleen op goal af kon. Na een prachtige pass van Ellen Jansen wist ze de bal knap binnen te schieten: 1-1. De belangrijke uitgoal was een feit.

Een minuut later volgde meteen een 2e grote kans voor de Ajax Vrouwen. Via de rechterkant kon Loïs Schenkel na hard werken Lewerissa vrij voor de goal zetten. Die laatste faalde niet en kon zo de 1-2 aantekenen. De Ajax Vrouwen stonden daarmee met anderhalf been in de volgende ronde.

Het had nog mooier kunnen worden. In de 81e minuut kon invaller Eshly Bakker uithalen in de 16. Ze werd op het moment van uithalen gevloerd en de scheidsrechter besloot te fluiten voor een penalty.

Kelly Zeeman nam plaats achter de bal om het lot van Sparta Praag te bezegelen. Ze moest alleen haar meerdere erkennen in de keeper van Sparta Praag en zo bleef het 1-2. Niemand die na afloop echter om de gemiste penalty maalde.

Sparta Praag - Ajax Vrouwen 1-2 (1-0)
27. Burkenroad 1-0
49. Lewerissa 1-1
51. Lewerissa 1-2
Bijzonderheid: 51. Zeeman mist strafschop