naar Marker Nieuws indexpagina
Ajax Vrouwen op koers voor volgende CL-ronde na zege op Sparta Praag
Ajax Vrouwen - Sparta Praag 2-0

De Ajax Vrouwen hebben zich woensdagavond een goede uitgangspositie verschaft voor het bereiken van de laatste 16 van de UEFA Women's Champions League. In het heenduel van de zestiende finales werd op sportcomplex de Toekomst Sparta Praag met 2-0 verslagen. De ploeg van Benno Nihom reist zodoende met een voordelige marge af naar Tsjechië, waar over 2 weken de return wordt gespeeld.
 
“Een heel mooie voetbalavond”, stelde Nihom, die tegelijkertijd waakzaam bleef. “Vorig jaar waren we euforisch na de 1-0-zege op Brescia, na die rode kaart, maar ging het in Italië mis. Vanavond leert mij dat Sparta Praag een lastige ploeg is om te bespelen en we er nog lang niet zijn. Maar vanavond heeft mij ook geleerd dat we daar ook kansen gaan krijgen. Dan is 2-0 een heel lekkere uitgangspositie.”
 
Sterk begin
De Ajax Vrouwen begonnen overtuigend aan de wedstrijd. Vanaf het beginsignaal werd Sparta Praag onder druk gezet en kwamen de bezoekers er nauwelijks uit. De ploeg van Nihom werd ook dreigend voor het Tsjechische doel, maar slaagde er aanvankelijk niet in de trekker over te halen. Een steekpass op Loïs Schenkel was net te hard, terwijl een vrije trap van Vanity Lewerissa met pijn en moeite werd uitverdedigd door Sparta Praag.
 
Na een minuut of 20 kantelde het spelbeeld volledig en nam Sparta Praag de touwtjes stevig in handen. Ditmaal moesten de Ajax Vrouwen terug. De thuisploeg mocht niet klagen dat de score voor rust niet door de opponent werd geopend. Andrea Stašková raakte met een afstandsschot de lat. Even later werd een te korte terugspeelbal van Schenkel Ajax bijna noodlottig. Doelvrouw Marieke Ubachs pareerde het gevaar zonder onreglementair te handelen, zo oordeelde de Turkse arbitrage.
 
Bevrijdende voorsprong
In de tweede helft was alles weer anders. Het 1e gevaarlijke moment was nog voor Sparta Praag, maar wederom was Ubachs goud waard. Aan de overzijde namen de Ajax Vrouwen de leiding. Na een Tsjechische corner werd er razendsnel omgeschakeld. Lewerisa bediende Salmi, die de Sparta Praag-keeper omspeelde en vervolgens uit een moeilijke hoek raak schoot: 1-0.
 
Die voorsprong werkte zienderogen bevrijdend voor de Ajax Vrouwen, die niet veel later weer toesloegen. Zeeman mikte een vrije trap vanaf links schitterend in de verre (boven)hoek. De 2-0-voorsprong werd zodoende een feit.
 
In Europese thuiswedstrijden is het voorkomen van een uitgoal vaak heilig. Soraya Verhoeve voorkwam die hoogstpersoonlijk. Christina Burkenroad dacht de bal een meter voor de lijn te kunnen binnentikken, maar dat was buiten Verhoeve gerekend. Een fenomenale tackle zorgde ervoor dat het 2-0 bleef.
 
Geen goals in slotfase
Sparta Praag moest komen en dat dan ook. Toch bleef een Tsjechische goal uit, mede door puik keeperswerk van Ubachs. In de slotfase was Ajax dichtbij een nóg betere uitgangspositie, maar Ellen Jansen mikte centimeters naast. Ook een slotoffensief van de bezoekers leverde geen goals meer op.
 
Ajax Vrouwen - Sparta Praag 2-0 (0-0)
47. Salmi 1-0
55. Zeeman 2-0
 
Opstelling Ajax Vrouwen:
Ubachs; Van der Most, De Sanders, Røddik (71. Van der Linden), Van Es; Schenkel (61. Bakker), Zeeman, Salmi; Verhoeve, Jansen, Lewerissa (87. Akkerman)
 
Woensdag 26 september 2018, aanvang 19:00 uur :  Sparta Praag - Ajax Vrouwen

Bron: Ajax, woensdag 12 september 2018

 naar Marker Nieuws indexpagina