naar Marker Nieuws indexpagina
OranjeLeeuwinnen moeten zich gaan richten op play-offs
Na 2-1 nederlaag tegen Noorwegen
De OranjeLeeuwinnen verloren van Noorwegen en eindigen daarmee als tweede in de WK-kwalificatiepoule
Het is de OranjeLeeuwinnen niet gelukt om zich rechtstreeks te kwalificeren voor het WK. Uit tegen Noorwegen kwam de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman een vroege Noorse dubbelslag niet te boven en verloor het met 2-1.
 
In de basisopstelling koos Sarina Wiegman voor vrijwel dezelfde opstelling als die ongeveer dertien maanden geleden de EK-finale speelde tegen Noorwegen. De enige wijziging was dat Dominique Bloodworth op de plek speelde van de geblesseerde Stefanie van der Gragt.
 
Openingsfase
De openingsfase was dramatisch voor de OranjeLeeuwinnen. Uit de eerste serieuze aanval van de Noren, na vijf minuten spelen, kwam een hoekschop. Die viel over alles en iedereen bij de tweede paal neer en bleef in de doelmond hangen. Uiteindelijk was het Ingrid Syrstad Engen die de bal in het doel schoot: 1-0.
 
En amper bekomen van de schrik kon Sari van Veenendaal de bal opnieuw uit het net halen. Na een lange pass verloor Dominique Bloodworth een duel op de zestien meter van Isabell Herlovsen en schoot de spits van de Noren via de binnenkant van de paal de 2-0 binnen.
 
Schroom
Na een kwartier gooide Oranje voorzichtig de schroom van zich af, wat werd ingeleid door een actie van Bloodworth. Mee naar voren speelde ze als linksbuiten behendig haar directe tegenstander uit en kwam ze naar binnen, maar haar inzet mistte kracht om de Noorse keeper Hjelmseth te verontrusten.
 
Oranje mazzelde toen een hoekschop via de rug van Utland op de paal belandde, maar kwam via Miedema terug in de wedstrijd. De Noorse defensie tastte mis na een fraaie pass van Anouk Dekker en vrij voor Hjelmseth bleef Miedema ijzingwekkend koel en schoof ze de aansluitingstreffer binnen. Bijna volgden de Nederlandse doelpunten zich even snel op als die van de Noren. Na een goede aanval over links haalde Miedema hard uit, maar de voeten van Hjelmseth voorkwamen de gelijkmaker.
 
Initiatief
Na rust namen de OranjeLeeuwinnen definitief het initiatief in de wedstrijd. De eerste kans was voor Lieke Martens, maar haar poging werd over het doel getikt door de Noorse keeper. Uit een voorzet van Miedema kwam Van de Sanden niet bij de bal en verdween de bal achter.
 
Het dichtste bij een treffer waren de OranjeLeeuwinnen een kwartier voor tijd, toen Sherida Spitse vanaf de rand van de zestien uit kon halen. Haar schot verdween echter langs de verkeerde kant van de paal in het zijnet.
 
Slotoffensief
Met Anouk Dekker in de spits in de laatste tien minuten werd er alles-of-niets gespeeld, maar verder dan een scrimmage in de laatste seconden kwam de ploeg niet. Door de 2-1 nederlaag en eindigen de OranjeLeeuwinnen op de tweede plaats in de WK-kwalificatiepoule en is er een dubbele play-off nodig om kwalificatie af te dwingen voor het WK. Daarvoor zal er aanstaande vrijdag 7 september in Nyon geloot gaan worden.
 Eindstanden groep 1 t/m 9 
 
Aanstaande vrijdag, 7 september, wordt er om 14.00 uur geloot voor de halve finales. Nederland en Zwitserland zijn geplaatste teams op basis van de UEFA-ranking. Zij ontlopen elkaar daardoor in de halve finale.
 
De teams spelen in de halve finale een uit- en een thuiswedstrijd. Het team dat als eerste wordt ingeloot, speelt eerst een thuiswedstrijd en daarna uit. De eerste ronde van de play-offs zal worden afgewerkt tussen 1 en 9 oktober 2018.
 
In de play-offs moet Nederland afrekenen met België, Denemarken en Zwitserland
 
Op het WK 2019 (7 juni t/m 7 juli) doen 24 landen mee:
waaronder negen landen uit Europa:
* Frankrijk (gastland)
* Engeland
* Duitsland
* Italië
* Noorwegen
* Schotland
* Spanje
* Zweden
* of Nederland of België of Denemarken of Zwitserland

Bron: KNVB Media, dinsdag 4 september 2018

 naar Marker Nieuws indexpagina