Ajax Vrouwen gaan Champions League in
Thór/KA - Ajax Vrouwen 0-0
Het basisteam tegen Thór/KA
De Ajax Vrouwen hebben zich in Noord-Ierland geplaatst voor de UEFA Women's Champions League. Tegen het IJslandse Thór/KA had de ploeg van trainer Benno Nihom een punt nodig. Dat kwam er ook. Het beslissende duel eindigde in 0-0.

Het was met recht een finale van de voorronde: Ajax tegen het IJslandse Thór/KA. Beide ploegen hadden de 2 eerdere groepsduels gewonnen en Ajax had een lichte voorsprong van 1 treffer. Thór/KA moest dus winnen deze middag, terwijl Ajax gelijk mocht spelen om naar het hoofdtoernooi van de UEFA Women's Champions League te gaan.

Trainer Benno Nihom had zijn ploeg op een aantal plaatsen gewijzigd ten opzichte van het met 2-0-gewonnen duel met Linfield Ladies. Zo had hij nu een basisplaats in petto voor Liza van der Most, Loïs Schenkel en Soraya Verhoeve. Dat betekende dat Vita van der Linden, Marthe Munsterman en Eshly Bakker op de bank startten.

Enorme spanning
Het geringe verschil tussen de Ajax Vrouwen en Thór/KA zorgde voor enorme spanning tijdens de wedstrijd en een felle harde strijd vanaf het 1e fluitsignaal. Het was de IJslandse ploeg die in de 8e minuut een goede kans kreeg uit een corner. Een kleine 10 minuten later was het Ajax dat op voorsprong had kunnen en misschien wel had móeten komen. Iina Salmi kwam 1-op-1 tegenover de Thór-keepster te staan, maar rondde niet doeltreffend af.

Het spel golfde op en neer en diverse keren moesten de keepsters aan het werk. In de slotfase van de 1e helft kwam de ploeg van Benno Nihom steeds beter in de wedstrijd. Hoewel het wachten was op de 1e goal, bleef het tot rust 0-0.

Mocht die ruststand de eindstand worden, zouden de Ajax Vrouwen zich voor het 2e opeenvolgende seizoen plaatsen voor de Champions League. Maar 1 goal van Thór/KA en alles zou anders zijn. Daarom bleef het zinderend spannend.

Het grootste gevaar bleef ook in de 2e helft van Ajax komen. Toch was het oppassen, zo illustreerden de 73e en 74e minuut.Lewerissa had een levensgrote kans en direct daarop kreeg ook Mayor van Thór/KA een mogelijkheid. Het bleef echter nog steeds 0-0.

Thór/KA met 10 man
De laatste 10 minuten kon Ajax in overtal spelen, vanwege de rode (2x geel) kaart voor Calderon. Weer kreeg Ajax grote kansen via Salmi en Eshly Bakker, maar de IJslandse formatie hield stand. Nihom wisselde in de ultieme slotfase defensief. Aanvalster Soraya Verhoeve maakte plaats voor Vita van der Linden voor een extra slot op de deur.

Toch moest keepster Marieke Ubachs in de blessuretijd nog handelend optreden. Het was wederom Mayor van Thór/KA die een kans kreeg. Gelukkig keerde Ubachs het schot. Niet veel later floot de scheidsrechter voor het laatst. Het was Ajax weer gelukt: plaatsing voor de UEFA Women's Champions League.

Vrijdagmiddag 17 augustus is de loting voor de 1e knock-outronde.