CP-team eindigt als vierde op EK na nederlaag tegen Ierland
Dik in blessuretijd veert het Nederlandse publiek ineens op. Minne de Vos zorgt met een rake knal voor de 1-2 en massaal prevelen de aanwezigen een schietgebedje. Het mag niet baten. De overgebleven tijd is te kort. Een zinderende anderhalve minuut later fluit scheidsrechter Dias voor het einde. Ierland wint het brons, Nederland moet het doen met plek vier.

Woest was hij, Max Raeven, na afloop van de verloren halve finale tegen Rusland. ‘Er is maar een manier waarop we ons kunnen revancheren’, zei hij. ‘Door de pannen van het dak te spelen tegen Ierland.’

Boodschap aangekomen
Die boodschap is aangekomen bij zijn mannen. Vanaf minuut één knokt Oranje voor wat het waard is, vol op jacht naar een doelpunt . Die lijkt er te komen na exact tien minuten spelen. Een lange bal van achteruit wordt met het hoofd verlengd door Jeroen Schuitert en belandt plots voor de voeten van Rik Rodenburg. De aanvaller heeft de bal voor het inschieten, maar raakt hem verkeerd waardoor de mogelijkheid verloren gaat.

Ook kans nummer twee is voor Rodenburg. Ditmaal is het Minne de Vos die met een prima actie de rappe aanvaller vrij speelt. Nu is de inzet wel goed en het is dat de vingertoppen van doelman Mark Barry de bal drie centimeter omhoog stuwen, anders was de bal strak de kruising in gevlogen. Het blijft echter bij 0-0.

Ingenieus hakje
En Ierland? Daarvan wordt lange tijd niets vernomen. Ja, een paar verdwaalde pogingen van afstand, maar het mag allemaal geen naam hebben. De Oranje defensie blijkt te hecht, geen muis die er door komt. Tot kort voor de pauze en natuurlijk is het de deksels gevaarlijke Dillon Sheridan die aan de basis staat van de Ierse mogelijkheid. De aanvaller stuurt twee man het bos in en legt de bal opzij voor Aaron Tier. Die komt op de proppen met een ingenieus hakje, maar ziet tot zijn afgrijzen dat de bal net voorbij de tweede paal over de achterlijn vliegt.

Is Oranje voor de rust de bovenliggende partij, na de pauze zijn de rollen omgedraaid. Nu is het Ierland dat de grootste mogelijkheden krijgt. Eerst is Joey Mense vlak na de rust nog de reddende engel door een bal net voor de voeten van Darragh Snell weg te glijden, even later is die heldenrol weggelegd voor doelman George van Altena. Met een machtige reflex behoedt hij Oranje voor een achterstand.

Niet te missen kans
De goal komt er echter even later alsnog. Zeven minuten voor tijd bedient Sheridan opnieuw Tier en ditmaal is het wel raak; 1-0. Oranje heeft haast en loopt zichzelf in het vervolg voorbij. Een te snel genomen ingooi van Minne de Vos belandt via een Iers been voor de voeten van captain Gary Messett, die met het buitenkansje wel raad weet; 2-0.

Oranje lijkt verslagen, maar als De Vos in de vierde van vijf minuten extra speeltijd met een knal in de verre hoek zorgt voor de aansluitingstreffer, wordt het nog even spannend. De tijd blijkt echter te kort. Kort na de treffer van De Vos fluit Diaz voor het einde en meteen zakken om hem heen Nederlandse spelers massaal naar de grond. De vierde plaats, daar moet Nederland het mee doen. De meest ondankbare plaats die er bestaat.