naar Marker Nieuws indexpagina
Meer bijen door minder maaien
 
Uit recent onderzoek blijkt dat in Duitse en Nederlandse natuurgebieden de insecten met 75% zijn afgenomen. Vooral de bijen worden hard getroffen. Bijen zijn nodig voor het bestuiven van onze gewassen, dus erg belangrijk.
 
Door minder te maaien is er ruimte voor bloeiende planten en grassen om zich te ontwikkelen. De bloemen dienen als voedsel voor de bijen en andere insecten.  
 
Lang en kort gras
Gemeente Waterland maait op verschillende locaties twee maal per jaar; dit noemen we lang gras. Met name bij lange stroken gras langs het water laten we het gras langer groeien. Hier wordt wel een strook van één meter breed langs het pad kort gemaaid. Het kan enige overlast betekenen voor het bereiken van een boot of uitlaten met de hond maar levert dus ook veel op. Grasvelden in de wijken en speelplekken worden wel vaker gemaaid (kort gras).
 
Naast het nut en noodzaak van het langere gras voor de bijen levert het minder maaien ook iets op voor het oog: de eerste orchideeën groeien al op plaatsen waar deze voorheen niet voorkwamen!
 

Bron: Gemeente Waterland, donderdag 31 mei 2018

 naar Marker Nieuws indexpagina