naar Marker Nieuws indexpagina
OranjeLeeuwinnen zetten belangrijke stap op weg naar WK
Nederlandse vrouwen winnen met 0-2 / Geen speeltijd voor Kelly Zeeman

Met 10 punten uit de eerste 4 wedstrijden, waaronder de 0-0 tegen Oranje in december, meldde Ierland zich serieus voor de strijd om deelname aan het WK. Maar door een 0-2 overwinning in Dublin zetten de OranjeLeeuwinnen een belangrijke stap op weg naar het WK in Frankrijk.

Bondscoach Sarina Wiegman voerde twee wijzigingen door in de opstelling ten opzichte van het duel tegen Noord-Ierland, afgelopen vrijdag. Rechts achterin begon Renate Jansen op de plek van Lize van der Most, zoals ze afgelopen vrijdag ook al het laatste half uur speelde. Vivianne Miedema was niet fit genoeg om te starten en werd vervangen door Lineth Beerensteyn.

Vroege goal
Zonder de topschutter en in de wetenschap dat de Ieren in december 90 minuten lang de pot dichthielden, wist Oranje dat het zeker niet zo makkelijk zou gaan als afgelopen vrijdag. De vroege openingstreffer was dan ook bijzonder welkom. Het waren de twee nieuwelingen in de basis die de ban braken; Renate Jansen gaf voor vanaf rechts, Lineth Beerensteyn kopte de bal tegen de netten.

Dat was voor de Ieren zeker niet het teken om verder op te schuiven. Op een, door de regen, moeilijk bespeelbaar veld was het voor de OranjeLeeuwinnen zoeken naar een gaatje in de defensie en daar was veel creativiteit voor nodig.

Strafschop
Zoals een dieptepass van Dominique Janssen na iets meer dan twintig minuten spelen. Daniëlle van de Donk dook behendig op achter de verdediging. Na licht contact, al dan niet buiten de zestien, ging de nummer 10 naar de grond. En waar de OranjeLeeuwinnen zich in de thuiswedstrijd tegen Ierland gedupeerd voelden na een niet gegeven strafschop, mocht de ploeg nu zeker niet klagen dat scheidsrechter Frappart naar de stip wees. Sherida Spitse bleef wederom koel: 0-2.

Met een hard schot vanaf 20 meter was Spitse ook nog dichtbij de 0-3, maar via de binnenkant van de paal ketste de bal uit het doel. Vlak voor rust leek de 0-3 alsnog te vallen, maar een kopgoal van Shanice van de Sanden werd afgekeurd wegens buitenspel. Vlak na rust was Dominique Janssen dichtbij, maar haar vrije trap ging via keeper Hourihan en de lat over het doel.

Tweede helft

Met de ingevallen Barrett gingen de Ieren na rust iets sneller naar voren en bovendien werd de strijd wat fysieker. Grote kansen creëerden ze echter niet. Aan de overkant was met name Daniëlle van de Donk hevig op zoek naar een doelpunt, maar bij een aantal goede acties had ze het geluk niet aan haar zijde.

Ook in de slotfase, waarin de Ieren alles in de strijd gooide om nog iets te forceren, bleven de OranjeLeeuwinnen overeind. Met de drie punten op zak zetten de OranjeLeeuwinnen een belangrijke stap op weg naar kwalificatie voor het WK. Nog drie wedstrijden resteren daarvoor, waaronder een belangrijke uitwedstrijd in september tegen Noorwegen.

Bron: KNVB Media, dinsdag 10 april 2018