naar Marker Nieuws indexpagina
Winterfoto's op Marken uit het jaar 1947
 
De redactie kreeg afgelopen week onderstaande bericht:
 
Enige tijd geleden heb ik vier foto's gescand winter 1947.
 
Mijn oom Gerard Kostense, zijn vrouw Beppie Kostense-Outhuyse en zijn zus Rie Viets-Kostense staan op het ijs van de Gouwzee. Op een paar foto's staan ze met 4 prachtige Marker schoonheden in klederdracht. Deze meisjes moeten nu ouder dan 85 jaar zijn. Gerard vroeg of ze bij hun ook op de foto wilden. Dat vonden ze maar al te leuk. Er steekt nog iemand zijn hoofd tussen mijn oom en een van de meisjes. Mijn tante Bep leeft nog en is 94 jaar.
 
Die winter reden ze vanaf Monnickendam van een speciaal aangelegde afrit het ijs op.
De auto waarmee ze op het ijs reden was een Hillman uit 1937, een cabrio met mica ruitjes, een beauty net als de meisjes in klederdracht.
 
In Monnickendam had men speciaal voor de "ijsrijders" een afrit gemaakt zodat ze makkelijk op het ijs konden komen. Mijn oom kwam daar toevallig. Ze waren een rondritje aan het maken en toen Gerard daar langs kwam en dat allemaal zag moest en zou hij het ijs op.
 
Nogmaals de personen op de foto zijn:
Beppie Kostense-Outhuyse (nu 94 jaar), haar man Gerard Kostense (broer van mijn moeder) en zijn zus Rie Viets-Kostense. De foto's zijn gemaakt door Hans Viets, man van Rie. Alleen mijn tante Beppie is nog in leven.
 
Wie zijn de vier Marker schoonheden op deze foto?
Wie herkent ze. Er zit er nog eentje met zijn hoofd tussen mijn oom en een van de meisjes. Het zou toch geweldig leuk zijn als een of meerdere dames herkend worden.
 
Van de zomer breng ik voor de derde keer in mijn leven een bezoekje aan Marken, lijkt me geweldig. Gerard vroeg of ze ook op de foto wilden en dat deden ze maar al te graag. Verder hoorde ik nog een nieuwtje van mijn tante Beppie dat er daar op het ijs een boerenbruiloft bezig was, dat is toch ook geen alledaagse bezigheid.
 

Bron: Bert Pols, dinsdag 16 januari 2018

 naar Marker Nieuws indexpagina